Την αισιοδοξία του για την έκβαση του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν οι εργασίες, παρών και ο Λουκάς Παπαδήμος.

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Παπαδήμος είχε συνομιλία με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι φωνές αισιοδοξίας για έγκριση του πακέτου έχουν πληθύνει, με τους περισσότερους υπουργούς της Ευρωζώνης να συγκλίνουν στο ότι έχουν διασφαλιστεί τα περισσότερα απαιτούμενα στοιχεία για τη συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένουν ανοικτές ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες -κυρίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» από το Eurogroup και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να καταλήξουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα, καθώς και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το PSI.

Προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Σήμερα στοχεύουμε να οριστικοποιήσουμε την απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Οι γενικοί γραμματείς έχουν κάνει καλή προετοιμασία, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητήσουμε» είπε σύμφωνα με το Reuters ο Β.Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντο ανέφερε πως «μόνο το 10%» των θεμάτων γύρω από το ελληνικό πακέτο είναι σε εκκρεμότητα.

«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα» επανέλαβε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Ο Φ. Μπαρουέν επισήμανε τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Η βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα από τους δημόσιους πιστωτές στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω το συνολικό μέγεθος του δεύτερου προγράμματος, διότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Πρέπει ακόμα να καθοριστεί σε ποια μέτρα ο δημόσιος τομέας μπορεί να συνδεθεί με την συνολική λύση. Και πρέπει επίσης να διευκρινιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» επισήμανε και πρόσθεσε: «Μπορώ να βασίζομαι στο γεγονός ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα και σε οριστικές σκέψεις».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιοαν Κες ντε Γιάχερ τάχθηκε υπέρ της μόνιμης εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της Ελλάδας, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

«Τάσσομαι υπέρ μίας μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Όταν παρατηρούνται εκτροχιασμοί, αυτό είναι μάλλον αναγκαίο» σημείωσε, κρίνοντας ότι είναι ανεπαρκής η εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.

Στο ζήτημα της εποπτείας στάθηκε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, λέγοντας: «Θα συζητήσουμε για το πώς γίνεται, μέσω μίας μόνιμης εποτπείας για την εφαρμογή των μέτρων και τον έλεγχο του προορισμού των κεφαλαίων». «Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δηλαδή δισεκατομμύρια να πηγαίνουν στην Ελλάδα χωρίς να αξιοποιούνται για τις υποδομές, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Ελληνοφινλανδική συμφωνία για εγγυήσεις

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος είχε επίσημη συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του Γιούτα Ουρπιλάινεν για το χρηματοοικονομικό πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στη συνάντηση παρέστη και ο γενικός διευθυντής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό φινλανδικό μέσο YLE, Ελλάδα και Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία για τις εγγυήσεις που ζητούσε η τελευταία, προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr