Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν «χαλιναγωγείται» η παχυσαρκία με αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Δεν «χαλιναγωγείται» η παχυσαρκία με αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Η περιπλοκότητα της αποτίμησης των επιπτώσεων που έχει η φορολόγηση των τροφίμων στην Δημόσια Υγεία, επισημάνθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πλατφόρμας για τη Διατροφή, τη Σωματική Άσκηση και την Υγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περιπλοκότητα της αποτίμησης των επιπτώσεων που έχει η φορολόγηση των τροφίμων στην Δημόσια Υγεία, επισημάνθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πλατφόρμας για τη Διατροφή, τη Σωματική Άσκηση και την Υγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, επαναξιολογήθηκε η πρόταση για μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στις ομάδες υγιεινών τροφίμων.

Η πρόεδρος της Ολομέλειας Δέσποινα Σπανού, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της συνεδρίασης της 2ας Φεβρουαρίου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη Διατροφή και τη Σωματική Άσκηση, τόνισε ότι οι χώρες μέλη συμφωνούν ότι οι πρωτοβουλίες τιμολόγησης δεν επαρκούν για την «χαλιναγώγηση» της παχυσαρκίας. Προέτρεψε λοιπόν στο μέλλον το βάρος να πέσει στην ανάπτυξη εργαλείων παρατήρησης των επιδράσεων τέτοιων μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος η φορολόγηση τροφίμων και ποτών δεν υπάγεται σε συγκεκριμένες εναρμονισμένες ευρωπαϊκές διατάξεις.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), μέλος της Πλατφόρμας, υποστηρίζει ότι η επίπτωση των δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζονται στην πολιτική των τροφίμων μπορεί να είναι σημαντική, ειδικά όταν συνδυαστεί με μέτρα προαγωγής της Υγείας, τα οποία θα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αυξηθεί η ενημέρωση της κοινής γνώμης για την επίδραση της κακής διατροφής στην υγεία.

Σε ανοιχτή επιστολή που απέστειλε πρόσφατα η EPHA προς την Κυβέρνηση της Πολωνίας, εξέφραζε την απογοήτευση της για την αδυναμία των υπουργών Υγείας, Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίξουν την πρόταση για αύξηση του ισχύοντος ΦΠΑ (από 8% στο 23%) σε μια σειρά από «ανθυγιεινά» προϊόντα.

Το Πολωνικό Κοινοβούλιο «έχασε την ευκαιρία να επηρεάσει τα διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα της παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων με την διατροφή χρόνιων παθήσεων», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Η EPHA προτρέπει την πολωνική κυβέρνηση να «αναγνωρίσει την πρωτοβουλία αυτή και να την υιοθετήσει όπως έχουν κάνει ήδη η Δανία, η Ουγγαρία και προσφάτως η Γαλλία».

Τέλος, η Συμμαχία επισημαίνει ότι σε περίοδο οικονομικής λιτότητας, η φορολογία των τροφίμων προσφέρει στις κυβερνήσεις ένα μοχλό πίεσης για την αποτελεσματική διευθέτηση δύο βασικών θεμάτων, της επιδημίας παχυσαρκίας και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης.

Η κ.Σπανού ενημέρωσε παράλληλα την Ολομέλεια ότι, η Επιτροπή σκέφτεται να παρουσιάσει μια προσθήκη στο κοινό πλαίσιο εργασίας για την μείωση συγκεκριμένων συστατικών ουσιών, με στόχο την διευθέτηση του κορεσμένου λίπους.

Η Ανγκέλικα Μρος, διευθύντρια της Γερμανικής Ομοσπονδίας για την Διατροφική Νομοθεσία και τις Επιστήμες Τροφίμων, ενημέρωσε επίσης την Ολομέλεια για την κοινή πρωτοβουλία κυβέρνησης και βιομηχανίας τροφίμων της χώρας με στόχο την μείωση των βιομηχανικών τρανς λιπαρών στα τρόφιμα.

Όπως δήλωσε, ενδεχομένως σύντομα (εντός του 2012) να συμφωνηθεί και να καταρτιστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς μια νέα κατευθυντήρια οδηγία, για 2% τρανς λιπαρά (ως μέγιστο όριο) σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Τέλος, η Κριστίνα Ντροτζ εκπρόσωπος Τύπου της Nestle ενημέρωσε τα μέλη της Πλατφόρμας για τη Διατροφή, τη Σωματική Άσκηση και την Υγεία, για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελβετική εταιρεία τροφίμων να υλοποιήσει μια σταδιακή μείωση της ποσότητας του νατρίου στα προϊόντα της, με στόχο την «επανεκπαίδευση των γευστικών καλύκων των καταναλωτών».

Η Νestle προς το παρόν αφαιρεί τα τρανς λιπαρά από τα προϊόντα των εταιρειών που εξαγόρασε πρόσφατα, ενώ έχει δεσμευθεί για περαιτέρω μείωση του ποσοστού νατρίου στις σούπες, τα προπαρασκευασμένα μείγματα και τις γραμμές παραγωγής πίτσας κατά 10% (κατά μέσο όρο), την προσεχή τριετία.

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024