Το τέλος των εκκρεμοτήτων για την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και δρομολόγησης του PSI επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απομένουν ωστόσο τεχνικά «αλλά και, κατά βάθος, πολιτικά» ζητήματα, τα οποία αναμένεται να διευκρινιστούν στο Εuro-working group (τεχνικό επίπεδο) την Κυριακή, ώστε τη Δευτέρα «με το καλό», όπως είπε χαρακτηριστικά, να ληφθεί η απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και να ανακοινωθεί επισήμως το PSI.

Ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα όσα διημείφθησαν στην τηλεδιάσκεψη, ενώ θα υπάρξει και ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, στις 11:45 το πρωί της Πέμπτης.

«Είδαμε αναλυτικά όλα τα θέματα, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες» είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έστειλαν τις επιστολές, το μνημόνιο ψηφίστηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία και νομοθετήσαμε» πρόσθεσε.

«Αποσαφηνίστηκαν όλα τα θέματα για την κάλυψη των μέτρων για το 2012, είμαστε από την άποψη αυτή εντάξει και αυτό βοήθησε την κατάσταση» είπε ο Ευ.Βενιζέλος, συμπληρώνοντας πως έχει κλείσει και το θέμα των 325 εκατ. ευρώ.

Ζητούν δεσμεύσεις

Στη συζήτηση όμως τέθηκε και το εάν η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος. Αμφισβήτησαν δηλαδή αν μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη το πρόγραμμα σταθερότητας και αν η επόμενη κυβέρνηση θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

«Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και πολιτική και η κοινωνική κατάσταση, το τι θέλει η ελληνική κοινωνία, το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες, εάν και η επόμενη Βουλή και η επόμενη Κυβέρνηση, με βάση τις επιλογές και τη βούληση του ελληνικού λαού, μπορεί να συνεχίσει αξιόπιστα την εφαρμογή ενός προγράμματος που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Από εμάς εξαρτάται το εάν θα κινηθούμε με αποφασιστικότητα και ενότητα για να προστατεύσουμε τον Έλληνα πολίτη» είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύπαρξη σύμπνοιας των όλων πολιτικών δυνάμεων -όχι μόνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ- αλλά και των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα.

«Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα. Γιατί συγκρίνουν πάντα τα δεδομένα της Ελλάδας με τα δεδομένα άλλων χωρών, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή η Ιταλία. Έχουν παραδείγματα πολύ νωπά μπροστά τους.

»Τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιομορφίες του, ότι στο πλαίσιο της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας εμείς θα κάνουμε, ως Έλληνες πολίτες, τις επιλογές, όποιες κι αν είναι οι επιλογές αυτές, αλλά αυτοί από τη δική τους μεριά θέλουν να ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους μια χώρα, η οποία είναι αξιόπιστη, όχι το ένα ή το άλλο κόμμα, τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, αλλά μία χώρα που έχει συνέχεια και συνέπεια» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Το τι λέμε εδώ σε πολιτικό επίπεδο έχει άμεση επίπτωση στο οικονομικό συμφέρον, στο εισόδημα, στην τσέπη, στην προοπτική, στην ασφάλεια κάθε Έλληνα πολίτη. Και καλά αυτοί που ευθαρσώς λένε ‘χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή’. Αυτοί που λένε ‘Ευρώπη αλλά χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς υποχρεώσεις’ δεν έχουν το επίπεδο ευθύνης που αρμόζει στις περιστάσεις. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα από σήμερα έως και την οριστική απόφαση της Δευτέρας» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ