«Να σταματήσει η διφορούμενη στάση απ’ όλους» ζήτησε ο Πέτρος Ευθυμίου ανοίγοντας τον κύκλο των παρεμβάσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αφού έκανε ιστορική αναφορά στις μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και τη στάση των πολιτικών, κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και συμφώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου ότι η αυριανή ψήφος είναι ψήφος εθνικής ευθύνης.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε πως «αν μιλάμε για πόλεμο, τότε στην αυριανή ψηφοφορία πρέπει να είμαστε παρόντες κι όχι λιποτάκτες. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε με ευθύνη της ηγεσίας να τεθεί κομματική πειθαρχία».

Ο κ. Χυτήρης πρόσθεσε ότι σέβεται όποιον διαφωνεί κι έχει πρόβλημα συνείδησης, αλλά θα πρέπει να παραιτηθεί, γιατί διαφορετικά θα είναι θέμα ηθικής σήψης της ίδιας της ηθικής. «Το τιμιότερο να το πει όποιος διαφωνεί τώρα».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε ότι «θέλω να ψηφίσω αναστολή της χρεοκοπίας κι όχι αναβολή. Κάνω έκκληση σε σας και στον Σαμαρά να κάνουμε το εθνικό μας πρόβλημα ευρωπαϊκό. Η κοινωνική αναταραχή μπορεί να γίνει κοινωνική εξέγερση» .

Μ.Ξενογιαννακοπούλου: «Έχω το δικαίωμα να έχω άποψη»

Η έως την Παρασκευή αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε σε όσους ζήτησαν παραιτήσεις από όσους διαφωνούν λέγοντας ότι «δεν κρύφτηκα και ανέλαβα τις ευθύνες μου πολύ περισσότερο ως μέλος της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι κάποιοι έχουν σκοπιμότητες. Ο καθένας έχει την διαδρομή του και γνωριζόμαστε. Αλλά έχει και το δικαίωμα να έχει άποψη».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε επιφυλάξεις αν είναι εφαρμόσιμη η νέα δανειακή σύμβαση και ειδικότερα, αναφερόμενη στα μισθολογικά και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τόνισε ότι τα έθεσαν «άλλα κέντρα έξω από εμάς. Για μένα είναι έξω από το νομικό πλαίσιο που διέπουν τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες».

Πρόσθεσε πως ανησυχεί περισσότερο για το γεγονός ότι το νέο μνημόνιο αναφέρει ότι όλα θα επανεξεταστούν το Ιούνιο και αν υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να προσαρμοστούν όχι μόνο με τα ισχύοντα στην Πορτογαλία, αλλά και τις βαλκανικές χώρες.

Πρότεινε επίσης πρωτοβουλίες στην ΕΕ, για να αντιμετωπισθεί έστω και την ύστατη στιγμή αυτό το ζήτημα που βρίσκεται, όπως είπε, «έξω από τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Συνθήκες».

«Θερμό επεισόδιο» με την Χρ.Αράπογλου

Την απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν αναφορές που έκανε η βουλευτής θεσσαλονίκης Χρ. Αράπογλου, κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, σχετικά, μεταξύ άλλων, με το χρόνο ενημέρωσης των βουλευτών για το τελικό περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος.

Ειδικότερα, η κ. Αράπογλου διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, γιατί αφού το νέο μνημόνιο συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, κατέληξαν σε αυτό τέσσερις ώρες πριν το EUROGROUP και οι βουλευτές ενημερώθηκαν γι’ αυτό, όπως είπε η κ. Αράπογλου, τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε ότι αυτό το οικονομικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και επεξεργασίας τεσσάρων μηνών.

Ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Όποιος ήθελε δημοψήφισμα, που είναι δημοκρατική διαδικασία, ας με στήριζε. Μη μου μιλάς για δημοκρατία και αν έχω δημοκρατική συνείδηση. Να ξέρουμε ποιοι είναι οι εχθροί μας. Το πρόβλημα δεν είναι η εσωκομματική δημοκρατία, εμείς παλεύουμε με τις αγορές.»

Στη συνέχεια, η κ. Αράπογλου ανέφερε, κλείνοντας την τοποθέτησή της ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τίποτα που μεταφέρει τα βάρη της παλαιάς στη νέα γενιά, η οποία δεν έχει βρει ακόμα δουλειά και που θα δομήσει τη γενιά των 300-400 ευρώ και της νέας μετανάστευσης.

«Η απόφασή μου δεν σχετίζεται με αποφάσεις άλλων, διότι την έχω πάρει μόνη μου» συμπλήρωσε σχετικά και υπογράμμισε ότι την ύστατη στιγμή στο θέμα των εργασιακών μπορούν να γίνουν διαφοροποιήσεις.

Λ.Κατσέλη: «Σε έξι μήνες θα πάρουμε χειρότερα μέτρα»

Η ψήφιση μέτρων που στερούνται κάθε επιστημονικής οικονομικής βάσης όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη, αλλά συνιστά και ανεύθυνη στάση, επισήμανε στην ομιλία της η Λούκα Κατσέλη.

Είπε ότι διαφωνεί με τη συλλογιστική και την διαπραγματευτική τακτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου, επισήμανε ότι οι εταίροι προασπίζονται μόνο τα δικά τους συμφέροντα και υπογράμμισε ότι τα μέτρα θα χειροτερεύσουν την κατάσταση, καθώς οι υφεσιακές επιπτώσεις θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα οδηγήσουν στην ασύντακτη χρεοκοπία.

Η κ. Κατσέλη είπε ότι θα περίμενε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών μια έκθεση για τις επιπτώσεις των μέτρων, πρόσθεσε ότι δεν έχει παρουσιαστεί ούτε μια επιστημονική τεκμηρίωση και επισήμανε ότι και το ΔΝΤ καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα για μη βιώσιμο χρέος ακόμα και με το PSI και το «κούρεμα».

«Μαθηματικά σε έξι μήνες θα αναγκαστούμε να πάρουμε χειρότερα μέτρα» είπε η κ. Κατσέλη, προτείνοντας την εντός ενός μηνός κατάρτιση εθνικού προγράμματος ανασυγκρότησης.

Η κ. Κατσέλη επικαλούμενη έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΚΤ αποκάλεσε «μύθο» τα όσα ακούγονται για έξοδο της χώρας από το ευρώ χωρίς την θέλησή της, ενώ σε ό,τι αφορά την πληρωμή μισθών και συντάξεων είπε ότι «οι εσωτερικοί πόροι με μερικές μικρές θυσίες επαρκούν για την πληρωμή».

Ακόμη, πρότεινε τη σύγκληση εκτάκτου Συνόδου Κορυφής για την μερική εφαρμογή του PSI, ώστε να πληρωθούν τα ομόλογα του Μαρτίου, και για έγκριση του σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης που θα κατατεθεί.

Επίσης, η κ. Κατσέλη ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Ευρωκοινοβουλίου τονίζοντας ότι τώρα έχουμε περισσότερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτά τα πακέτα δεν δίνουν λύση».

Μ.Ανδρουλάκης: «Είμαι και στα δύο»

«Ή η χώρα θα αναπτύξει την παραγωγική της βάση ή θα οδηγηθεί στην διάλυση με ή χωρίς μνημόνια» είπε στην έντονα φορτισμένη ομιλία του στην ΚΟ ο Μίμης Ανδρουλάκης. Η Ελλάδα, συνέχισε, πρέπει να αντέξει ώστε να είναι παρούσα στο «τραπέζι της χάραξης του νέου ευρωπαϊκού χάρτη μετά την κρίση».

Ο Μ.Ανδρουλάκης αφού αναφέρθηκε στις δύο επιλογές που τίθενται ενώπιον της χώρας, ψήφιση του Μνημονίου ή διαφορετικά χρεοκοπία: «Εγώ είμαι και στα δύο», είπε, «αλλά θέλει σε κάθε περίπτωση συντεταγμένο σχέδιο».

Κατήγγειλε δε τους «υπεύθυνους της αμεριμνησίας», προσθέτοντας ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι οικονομολόγος, κάποιοι του εισηγήθηκαν το ‘λεφτά υπάρχουν’ και στη συνέχεια τον άφησαν ανυπεράσπιστο για να εισπράττει την χλεύη των ηττημένων».

Χ.Καστανίδης: «Οι προβλέψεις της Τρόικας έπεσαν έξω»

Ένα τμήμα των χρημάτων του πρώτου μνημονίου κάλυψε εσωτερικές μας ανάγκες, όμως τώρα με τις θυσίες του ελληνικού λαού έχει ξεπεραστεί το βαθύ δημοσιονομικό έλλειμμα και από το δεύτερο μνημόνιο «τίποτα από τα 130 δισεκατομμύρια δεν πηγαίνει για κάλυψη εσωτερικών μας αναγκών» είπε ο κ. Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης είπε ότι οι προβλέψεις της Τρόικας για την ύφεση έπεσαν έξω, και τόνισε ότι «τα λουκέτα θα είναι ανεξέλεγκτα, οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν και θα ζητήσουν νέα μέτρα».

«Συμφωνώ με την κομματική πειθαρχία» είπε ο κ. Καστανίδης προσθέτοντας ωστόσο, απευθυνόμενος στον Γ.Παπανδρέου αναρωτήθηκε «αν πριν δύο μήνες σας έλεγα ότι είστε πρωθυπουργός αποικίας, δεν θα με διαγράφατε» και συνέχισε «όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ετοιμαζόταν να δημιουργήσει Όμιλο και αντιτάχθηκα στην διαγραφή του, με πήρατε την επομένη τηλέφωνο και μου είπατε ότι σας έχω αποδυναμώσει, ενώ την άνοιξη του 2008 αντιτάχθηκα στην διαγραφή του Α. Λοβέρδου που τώρα ζητά κομματική πειθαρχία».

«Πράγματι αύριο [Κυριακή, στην ψηφοφορία] ο καθένας θα είναι με την συνείδησή του κι εσείς κύριε πρόεδρε θα είστε με τον θεό, τον λαό και την συνείδησή σας», κατέληξε ο Χ.Καστανίδης.

Φ.Πετσάλνικος: προτιμώ τον «Γολγοθά» από τις τύψεις

«Ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προτιμώ τον προσωπικό μου ‘Γολγοθά’ -που μαζί ανεβήκαμε αλλά διασώσαμε και κρατήσαμε μόνοι όρθια την Ελλάδα- από το να έχω απέναντι στη συνείδησή μου και στον ελληνικό λαό τύψεις ότι με ένα ‘όχι’ αύριο μπορεί, χωρίς να το επιδιώκω καθόλου, να συμβάλω στη στάση πληρωμών της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πετσάλνικος είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα και να πολεμήσουν για την ανάπτυξη και τις βελτιώσεις, καθώς ένα «όχι» στην αυριανή ψηφοφορία θα σήμαινε ότι δεν θα καταβληθεί το δάνειο.

Υποστήριξε δε ότι το «ναι» δεν σημαίνει ότι «παραιτούμαστε από τα πιστεύω, την ιδεολογία και τα οράματα μας».

Τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών

Ο κ. Μαγκούφης ανέφερε σε υψηλούς τόνους ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή στο θέμα του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας, ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ ζήτησε να δοθούν απαντήσεις και για το τι συνέβη με το κατοχικό δάνειο.

Από την πλευρά του και ο βουλευτής Ηλείας Τ.Δημητρουλόπουλος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι δεν έχει πειστεί ότι με το νέο πρόγραμμα εξασφαλίζεται η αποφυγή της χρεοκοπίας.

«Περίμενα και θα περιμένω μέχρι αύριο -παρόλο που έχω διαμορφωμένη άποψη για το τι θα πράξω-, να ακούσω γιατί δεν θα χρεοκοπήσει αυτή χώρα αν ψηφίσουμε το μνημόνιο.»

Είπε μάλιστα ότι δεν πείστηκε πως η ψήφιση του δεύτερου μνημονίου θα σώσει τη χώρα διότι, όπως εξήγησε, η μεγάλη προσπάθεια έγινε στο να πειστούμε ότι αν δεν ψηφιστεί αυτή η σύμβαση, θα καταστραφεί η χώρα.

Ο κ. Δημητρουλόπουλος διερωτήθηκε γιατί να τίθεται αυτό το δίλημμα όταν πρόκειται για τη σωτηρία των τραπεζών και όχι της κοινωνίας και πρόσθεσε: «Στη ζωή μου με χαρακτηρίζουν ιδιόρρυθμο γιατί κάνω αυτό που μου έρχεται κάθε φορά. Αυτό θα κάνω και τώρα, Και θα καλέσω και όλους να λειτουργήσουν με μια σχετική ιδιορρυθμία.»

«Η κόκκινη γραμμή για όλους μας είναι η συνείδησή μας. Αυτή δεν μπορεί να παραβιάζεται και να εκβιάζεται ούτε από την τρόικα ούτε σε αυτήν την αίθουσα και για να μη γίνεται αυτό θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την κατάσταση, που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Ελπίδα Τσουρή.

«Κάποιοι από εμάς άρχισαν να κοιτάζουν πώς θα διασωθούν οι ίδιοι, παραβλέποντας τις συνέπειες που αυτό θα έχει στο πώς θα διασωθεί η πατρίδα» σχολίασε η Ν. Γιαννακοπούλου.

Ο Β.Τόγιας ζήτησε να υπάρξει σύντομα ένα σχέδιο κοινωνικής εξισορρόπησης «από εκεί που υπάρχουν τα λεφτά και όχι από τους μη προνομιούχους».

Η Έ.Παναρίτη εξήρε την ομιλία του κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ωστόσο πως θα προτιμούσε να την είχε ακούσει κατά το προηγούμενο διάστημα, «γιατί ο κόσμος έχει μπερδευτεί τελείως, δεν ξέρει αν αυτό που βλέπει είναι αποτέλεσμα της κρίσης ή των μέτρων που πήραμε για να βγούμε από την κρίση», σύγχυση που -όπως πρόσθεσε- βλέπει και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η ίδια πρότεινε να μην γίνουν εκλογές πριν το 2013 και εξέφρασε προβληματισμό για το εάν η νέα δανειακή σύμβαση θα έχει συνέπειες στην εθνική κυριαρχία της χώρας.

Στην τοποθέτησή του, ο Μ.Κατρίνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για διεξαγωγή εκλογών σε συγκεκριμένο διάστημα, όταν θα έχει ομαλοποιηθεί το κλίμα στη χώρα.

Ακόμα και αν δεν υπάρχει απάντηση στο εάν το νέο οικονομικό πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία, «το σίγουρο είναι ότι θα ψηφίσουμε ‘ναι’ και αυτή η χρεοκοπία, αυτός ο ‘αιφνίδιος θάνατος’, δεν θα έρθει άμεσα» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, η Κ.Φαρμάκη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ