Την πανάκριβη αγορά F-35 διά χειρός Μπερλουσκόνι ακυρώνει ο Μάριο Μόντι
Η Ιταλία προσπαθεί να περιορίσει τις αμυντικές δαπάνες, στο πλαίσιο της γενικότερης εξοικονόμησης πόρων, που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Ρο Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας, που συνεδρίασε με επικεφαλής τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αποφάσισε ότι «πρέπει να αναθεωρηθούν, όπου αυτό είναι δυνατό, σημαντικά προγράμματα επενδύσεων». Η κύρια αναφορά, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι στην αγορά 131 μαχητικών F -35, συνολικού κόστους 15 δισ. ευρώ, που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Η Ιταλία προσπαθεί να περιορίσει τις αμυντικές δαπάνες, στο πλαίσιο της γενικότερης εξοικονόμησης πόρων, που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας, που συνεδρίασε με επικεφαλής τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, παρουσία του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και του υπουργού Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι, τόνισε ότι «πρέπει να αναθεωρηθούν, όπου αυτό είναι δυνατό, σημαντικά προγράμματα επενδύσεων».
Η κύρια αναφορά, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι στην αγορά 131 μαχητικών F -35, συνολικού κόστους 15 δισ. ευρώ, που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα επιλεγεί η οδός της μείωσης ή της ακύρωσης της παραγγελίας, αλλά τα κόμματα της κεντροαριστεράς, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Αριστερά και Ελευθερία και το «Ιταλία των Αξιών», μαζί με το μετριοπαθές «Μέλλον και Ελευθερία», ζητούν την άμεση επανεξέταση και συρρίκνωση ή ματαίωσή της.
Αυτό που προέκυψε από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Άμυνας είναι ότι μια τόσο μεγάλη δαπάνη δεν συμβαδίζει με τη σταδιακά, όλο και εντονότερη, στρατιωτική συνεργασία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά ούτε και με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής.
Εκτός από τα κόμματα της κεντροαριστεράς, την ακύρωση αυτής της στρατιωτικής δαπάνης ζητούν και οι Acli (Καθολικοί Σύνδεσμοι των Ιταλών Εργαζομένων), οι οποίοι προβάλλουν το αίτημα «να επενδυθούν τα 15 δισ. ευρώ στην προστασία του περιβάλλοντος, στις αντιπλημμυρικές δαπάνες και στην ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται συνεχώς από την οικονομική κρίση».
Για τις 25 Φεβρουαρίου, οι Acli, μαζί με σειρά άλλων οργανώσεων, οργανώνουν πανιταλική κινητοποίηση σε εκατό πλατείες της χώρας, με σύνθημα «όχι στα F-35».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Ιορδανία βομβάρδισε περιοχές στην επαρχία Σουέιντα στη Συρία
- Πόλεμος στο Σουδάν: Επιδρομή drone κοντά στη Χαρτούμ, 5 νεκροί
- Το YouTube ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εφήβους
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας βλέπει την κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος στη Βόρεια Κορέα
- Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι κατέστρεψε μοναστήρι στο νότιο Λίβανο
- Τέλος θητείας για τον Τζερόμ Πάουελ – Τα οχτώ ταραχώδη χρόνια στο τιμόνι της FED
- Μαζικές περικοπές στο ΒΒC: Καταργούνται 2.000 θέσεις εργασίας
- Ο Στάρμερ προτρέπει σε αυστηρή δράση κατά των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων μετά από αντισημιτικές επιθέσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442