Κατά των νέων μέτρων λιτότητας διαδήλωσαν αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

«Και τις σάρκες τους να δώσουν οι εργαζόμενοι για το χρέος η άγρια χρεοκοπία δεν πρόκειται να αποτραπεί. Επομένως, μια λύση υπάρχει: Αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους μονομερώς. Αυτό είναι λύση, όλα τα άλλα είναι τραγωδία για τους εργαζόμενους» δήλωσε στους δημοσιογράφους η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, υπό κατάληψη τελούσαν μέχρι αργά το μεσημέρι τα υπουργεία Εργασίας από μέλη του ΠΑΜΕ, Οικονομικών από εργαζόμενους σε αυτό και Υγείας από εργαζόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας. Επίσης, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη στο κτήριο της Νομικής στην οδό Σίνα.

Τα εργατικά συνδικάτα προγραμματίζουν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος τόσο το Σάββατο (11 π.μ.) όσο και την Κυριακή (5 μ.μ.), ημέρα ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή.

Δύο συγκεντρώσεις και ισάριθμες πορείες πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα.

Το Εργατικό Κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ οργάνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και μετά τις ομιλίες συνδικαλιστών ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, εργαζόμενοι προχώρησαν σήμερα σε συμβολικές καταλήψεις και αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων της Πάτρας.

Επίσης, σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Κυριακή «για να σταματήσει η προδοσία» και να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση καλούν τους πολίτες ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος με κοινή δήλωσή τους, που έχει ως εξής:

«Σας καλούμε στο Σύνταγμα την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου. Όλοι, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να μαζευτούμε έξω από τη Βουλή για να απαιτήσουμε να μην υπογραφεί η θανατική καταδίκη της πατρίδας μας, που είναι η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης. Όλοι μαζί, μαζί με μας, την Κυριακή στο Σύνταγμα, να σταματήσουμε την προδοσία».

Το απεργιακό δελτίο

Στη 48ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για σήμερα και αύριο συμμετέχουν:

  • H Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αποτέλεσμα να μείνουν δεμένα τα πλοία, την Παρασκευή και το Σάββατο.
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα συμμετέχουν και στα συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
  • Οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα.
  • Οι οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης.
  • Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.
  • Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.

Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του σε αποχή από τα καθήκοντά τους και σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία.

Σε λευκή απεργία στις επιμέρους υποχρεώσεις τους, όπως η επίδοση δικογραφιών και η φύλαξη γηπέδων, καλεί τα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία μάλιστα ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των εκπροσώπων της τρόικας.

Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν για 48 ώρες το Μετρό, το Τραμ, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ και ο Προαστιακός.

Το μόνο μέσο που θα κυκλοφορεί είναι ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Όσον αφορά στον ΟΑΣ Θεσσαλονίκης, τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο θα λειτουργήσει από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Τις υπόλοιπες ώρες έχει κηρύξει στάση.

Πάντως, κανονικά θα πραγματοποιούνται οι αεροπορικές πτήσεις, καθώς στην 48ωρη απεργία δεν μετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ