Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας

Την παραίτηση του ιδίου και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει τα μέτρα λιτότητας. Στη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου μεταδιδόταν ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Μποκ υποστήριξε ότι παραιτείται «ώστε να αποκλιμακωθεί η πολιτική και κοινωνική κρίση». Μεταβατικός πρωθυπουργός ανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Την παραίτηση του ιδίου και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει τα μέτρα λιτότητας.

Στη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου μεταδιδόταν ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Μποκ υποστήριξε ότι παραιτείται «ώστε να αποκλιμακωθεί η πολιτική και κοινωνική κρίση».

«Ήλθε η στιγμή για κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Έλαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου» είπε ο Μποκ, του οποίου η κυβέρνηση επέβαλε «πάγωμα» στις συντάξεις και μείωση 25% στους αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας όρισε ως μεταβατικό πρωθυπουργό τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κατάλιν Πρεντόιου, ο οποίος υπήρξε μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος μέχρι το 2008, οπότε παραιτήθηκε για να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Παρόλο που η οικονομία της Ρουμανίας παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης το 2011, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι τα ποσοστά της φτώχειας στη χώρα είναι διπλάσια (43,1%) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ ήταν αντιμέτωπη με τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, που ορισμένες φορές συνοδεύτηκαν και από σοβαρά επεισόδια.

Οι μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή το νομοσχέδιο που προέβλεπε μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών. Το νομοσχέδιο είχε επικρίνει ακόμα και ο υφυπουργός Υγείας Ραέντ Αραφάτ, ο οποίος εν συνεχεία παραιτήθηκε.

Οι διαδηλωτές αξίωναν όχι μόνο την παραίτηση της κυβέρνησης Μποκ, αλλά και του προέδρου της χώραςΤράιαν Μπασέσκου.«Θέλουμε σεβασμό» και «όχι άλλη διαφθορά» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις.

Λάδι στη φωτιά έριξαν τα ειρωνικά σχόλια που έκανε σε βάρος των διαδηλωτών ο υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι. Ο Μπακόνσκι είχε αναρτήσει κείμενο στο blog του, λέγοντας ότι όσοι εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών ήταν «ανόητοι και βίαιοι κάτοικοι των φτωχομαχαλάδων». Τους συνέκρινε δε με τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιούσαν βία για να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Εμίλ Μποκ να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και να αξιώσει την παραίτηση του Μπακόνσκι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024