Ο «μαραθώνιος» Βενιζέλου-τρόικας κρίνει το ραντεβού Παπαδήμου με τους αρχηγούς
Σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερώνεται για τις μαραθώνιες επαφές του υπουργού με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το αποτέλεσμα των επαφών θα κρίνει αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι του Σαββάτου. Σε κάθε περίπτωση, το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμο και για το PSI, αφού στην Αθήνα φτάνουν οι Τσ.Νταλάρα και Γ.Ακερμαν.
Σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερώνεται για τις μαραθώνιες επαφές του υπουργού με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Το αποτέλεσμα των επαφών θα κρίνει αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι του Σαββάτου.
Σε κάθε περίπτωση, το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμο και για το PSI, αφού στην Αθήνα φτάνουν οι Τσ.Νταλάρα και Γ.Ακερμαν.
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή σε e-mail του ο εκπρόσωπος του IIF Φρανς Βογκλ, οι Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ θα βρεθούν στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συμφωνία με την τρόικα για το δεύτερο δανειακό πακέτο – ουσιαστικά, θεωρείται πως το γενικό πλαίσιο για το PSI έχει ήδη συμφωνηθεί.
Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Καψής ανέφερε την Παρασκευή πως «το PSI στα βασικά του στοιχεία είναι έτοιμο», αλλά, όπως πρόσθεσε, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το οικονομικό πρόγραμμα.
Οι επαφές Βενιζέλου καθορίζουν τη σύσκεψη
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε τις επαφές του με την τρόικα το μεσημέρι. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές προκειμένου να εγκρίνουν το νέο πακέτο βοήθειας, προϋπόθεση απαραίτητη για να προχωρήσει και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
Παρόντες στη συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκ.Χαρδούβελης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ.Ζανιάς.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προχωρά η επεξεργασία των κειμένων «λέξη-λέξη» και ότι τα εργασιακά δεν συζητούνται σε αυτή τη σύσκεψη, αλλά σε ανώτερο επίπεδο, εννοώντας ότι το θέμα έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων.
Το βασικό θέμα συζήτησης (από τη 1:30 το μεσημέρι στη Ζαλοκώστα) είναι τα δημοσιονομικά, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν μετά τα μεσάνυχτα.
Στην εν λόγω συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την τρόικα συμμετείχε από κάποια στιγμή και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, καθώς και ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας, δεδομένου ότι ένα από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι η συγχώνευση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων.
Στις συσκέψεις υπό τον Βενιζέλο στη Ζαλοκώστα συμμετείχε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Προβόπουλος, ενώ λίγο μετά τις 9 το βράδυ προσήλθε και ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Ιωάννης Κουκιάδης.
Η συζήτηση για τη διάρθρωση του δημοσίου τομέα διήρκεσε από τις 16:00 έως τις 18:30. Αμέσως μετά αποχώρησε ο κ. Ρέππας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα μηδέν – Παραιτήσεις, συγκρούσεις και το εντελώς αβέβαιο μέλλον
- Συρία: Συνελήφθη ο πυρήνας που βρίσκονταν πίσω από την βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό
- Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποχωρεί από το «Ολντ Τράφορντ» μετά από 115 χρόνια – Η νέα τοποθεσία (vid, pic)
- Ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως
- LIVE: Γαλλία – Μαρόκο
- Η «απόδραση» της Νταϊάνα: Τα παιδιά, ο Ντόντι και το σχέδιο Μαλιμπού
- Ο Τραμπ επέπληξε δημόσια τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, αλλά στο παρασκήνιο ήταν διαφορετικά – Τι άλλαξε πριν φύγει;
- Ο Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει την παραλαβή πυραύλων Patriot και την άδεια για την κατασκευή τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442