Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 2,88 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη το 2012 ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Στα 2,88 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη το 2012 ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Στα 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ «κλείδωσε» τελικά το ποσό που αποφασίστηκε να διατεθεί για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης το 2012, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σπατάλη, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι, από την πλευρά τους, τόνισαν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν αντέχουν άλλη συμπίεση.

Στα 2,88 δισεκατομμύρια ευρώ «κλείδωσε» τελικά το ποσό που αποφασίστηκε να διατεθεί για την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης το 2012, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Η τρόικα πρότεινε τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Υγείας επιθυμούσε μία φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ για το 2012. Τελικά οι εκπρόσωποι της τρόικας υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση και το υπουργείο συμφώνησε στα 2,88 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που αφορά στα νοσοκομειακά φάρμακα και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ είχε προϋπολογιστεί για το 2011 να μην ξεπεράσει τα 3,8 δισ. ευρώ, τελικά έφτασε στα 4,1 δισ. ευρώ.

Ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών και ιατρικών συλλόγων για την «Πολιτική Φαρμάκου για το 2012» ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σπατάλη. «Τα ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει σε ποια κατάσταση είναι η χώρα» είπε και διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις τιμών, αλλά θα εφαρμοστεί η μέθοδος του rebate (επιστροφές) απ’ όλους όσους εμπλέκονται στη διάθεση του φαρμάκου, με στόχο να εξοικονομηθούν κάθε μήνα τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα φάρμακα που είναι εκτός λίστας και δεν χρειάζονται συνταγογράφηση να υπαχθούν στην ελεύθερη τιμολόγηση.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοβιομήχανοι είπαν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν αντέχουν άλλη συμπίεση. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμός Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) κ. Φιλιώτης επισήμανε ότι το κράτος βάζει «πρόστιμο» μέσω του rebate στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις εάν εφοδιάζουν με φάρμακα την αγορά και εάν δεν το κάνουν το «πρόστιμο» αυτό έρχεται από τον ΕΟΦ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος, μιλώντας εκ μέρους των Ελληνικών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών τόνισε: «Να μας πάρετε το κέρδος το καταλαβαίνουμε, αλλά εσείς προσπαθείτε να μας πάρετε και το κεφάλαιο, να μας στραγγαλίσετε».

Σε εξαιρετικά έντονο ύφος ο υπουργός υγείας, απευθυνόμενος προς τους φαρμακοβιομήχανους τους κάλεσε να κάνουν προτάσεις λέγοντάς τους «δώστε μου λύση, τώρα!».

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας.

Ζητούν ανατροπή του μισθολογίου, άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών με καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος και επαρκή χρηματοδότηση για ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων το 2012.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024