«Είμαστε κοντά» στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για το PSI, λέει το IIF
Για οριστικοποίηση της συμφωνίας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το γνωστό PSI, «τις επόμενες ημέρες» κάνει λόγο και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), επιβεβαιώνοντας την κυβέρνηση. «Περιμένουμε οριστικοποίηση των τελικών στοιχείων της συμφωνίας» ανέφερε το IIF, επαναλαμβάνοντας πως οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει. Αναφορά μάλιστα του ινστιτούτου για «άλλα ζητήματα που προχωρούν παράλληλα» με τις διαβουλεύσεις ερμηνεύεται ως σύνδεση, για πρώτη φορά, του PSI με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων τρόικας-Αθήνας για το δεύτερο πακέτο.
Για οριστικοποίηση της συμφωνίας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το γνωστό PSI, «τις επόμενες ημέρες» κάνει λόγο και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), επιβεβαιώνοντας την κυβέρνηση.
«Περιμένουμε οριστικοποίηση των τελικών στοιχείων της συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του IIF Φρανς Βογκλ, επαναλαμβάνοντας πως οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση έχουν προχωρήσει. «Οι εποικοδομητικές συζητήσεις για την εθελοντική ανταλλαγή χρέους συνεχίζουνται ενώ παράλληλα προχωρούν και άλλα ζητήματα» σημειώνει η ανακοίνωση.
Αναφορά μάλιστα του ινστιτούτου για «άλλα ζητήματα που προχωρούν παράλληλα» με τις διαβουλεύσεις ερμηνεύεται ως σύνδεση, για πρώτη φορά, του PSI με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων τρόικας-Αθήνας για το δεύτερο πακέτο.
Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε επίσης στη δήλωση των Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τις διαπραγματεύσεις, την περασμένη Παρασκευή που ανέφεραν πως μετά τη σύγκλιση που έχει επιτευχθεί αναμένουν ολοκλήρωση την τρέχουσα εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η συμφωνία με το IIF προβλέπει μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους που κατέχουν ιδιώτες κατά 50%, μέσο επιτόκιο 3,6% και ανταλλαγή με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται σε 71% αν το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι 10%.
To Bloomberg υποστηρίζει επίσης πως στα νέα ομόλογα θα υπάρχει και «ρήτρα ανάπτυξης», που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερες επιστροφές στους ιδιώτες πιστωτές ανάλογα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά τη συζήτηση που έχει προκύψει για πιθανή συμμετοχή και του δημόσιου τομέα -δηλαδή της ΕΚΤ- στην απομείωση του ελληνικού χρέους, ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε πως αρμόδια για αυτό είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπληρώνοντας, όμως, με νόημα ότι σε επίπεδο Eurogroup και σε επίπεδο euro-working group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΠΑΣΟΚ: Συντηρεί την κόντρα με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα – Νέα συνέντευξη τύπου Ανδρουλάκη για τις 17 παρεμβάσεις στις συντάξεις
- Μην «κλέβεις» χρόνο από τον ύπνο σου
- Καιρός: Έως τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία τη Δευτέρα – Πού θα βρέξει
- Για πρώτη φορά πράσινο φως για «φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι»
- Ο Μικ Τζάγκερ λέει ότι «δεν υπάρχει τίποτα καλό στο να μεγαλώνεις»
- Η επιστήμη ξέρει γιατί σήμερα νιώθουμε πιο πολύ νοσταλγία από ποτέ
- Κόμματα: Στην κινούμενη άμμο του πολιτικού σκηνικού
- Η Silicon Valley στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442