Την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου με πεντασέλιδο υπόμνημά του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με το «Βήμα» στο υπόμνημά του ο υπουργός αναλύει τα πρόσφατα γεγονότα και αποδίδει αυτή την ενέργειά του στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή «δεν πρέπει να αποδυναμώνεται από γκρίζες και νεφελώδεις, αλλά και ατεκμηρίωτες κσαταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα, που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας».

Επικαλείται επίσης τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων, ενώ καλεί το Συμβούλιο να αποφασίσει αν πρέπει να αντικατασταθούν και σε αυτή την περίπτωση να οριστούν δυο νέοι αντεισαγγελείς εφετών για τις θέσεις αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο συνεδριάζει την Τετάρτη, αλλά το ερώτημα του υπουργού θα συζητηθεί στο επόμενο πιθανότα Συμβούλιο.

ΝΔ: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, σχολιάζοντας την κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο κ. Μ.Παπαϊωάννου «επιτιμά τους δικαστές γιατί εφάρμοσαν τα συνταγματικώς οριζόμενα. Και αυτό είναι πρωτοφανές. Είναι, άλλωστε, η δεύτερη φορά, που ο κ. Παπαϊωάννου παρεμβαίνει ουσιαστικά στο έργο της Δικαιοσύνης, στοχεύοντας τους δύο Εισαγγελείς.»

«Θυμίζουμε ότι, μόλις πρόσφατα, προσπάθησε να αμφισβητήσει το έργο τους, ισχυριζόμενος ότι, ‘έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης’. Θυμίζουμε, επίσης, ότι αντίστοιχη απόπειρα υπήρξε και από τον κ. Ευ.Βενιζέλο, με την προώθηση τροπολογίας, που απέβλεπε δήθεν στην αναβάθμιση του θεσμού. Φαίνεται, τελικά, πως ο κ. Παπαϊωάννου εναρμονίζεται με τις κομματικές ντιρεκτίβες Μπεγλίτη, Λοβέρδου, Ρέππα και Διαμαντοπούλου, τις ύβρεις στη Δικαιοσύνη και τις απειλές τους σ’ ολόκληρη την κοινωνία» καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Αλλά και ο ΛΑΟΣ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «όσο ανακατευόμαστε στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης, τόσο τους βάζουμε σε πειρασμό να ανακατευτούν και αυτοί σε θέματα της Εκτελεστικής Εξουσίας». «Η Βουλή είναι για να νομοθετεί, η Κυβέρνηση για να εκτελεί και η Δικαιοσύνη για να δικάζει. Η εμπλοκή των ρόλων κάνει κακό στη Δημοκρατία» καταλήγει ο ΛΑΟΣ.

Αντιδράσεις και στο Κοινοβούλιο

Εντωμεταξύ, η διαβίβαση του ερωτήματος από τον υπουργό Δικαιοσύνης προκάλεσε κύκλο συζητήσεων και στο Κοινοβούλιο.

Για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος μίλησε για «πράξη κομματικής μικρότητας και αντεκδίκησης».

Από το ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας είπε πως είναι σαφείς και τεκμηριωμένοι οι λόγοι που επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι «είδαμε πράγματα που τον δικαιώνουν απόλυτα».

«Όσο ανακατευόμαστε στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης τόσο και η Δικαιοσύνη θα ανακατεύεται στην πολιτική. Είμαστε κατηγορηματικοί στο θέμα της διάκρισης των εξουσιών», είπε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος.

Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «πρωτοφανή και πραξικοπηματική παρέμβαση του κ. Παπαϊωάννου «που ζητά την εκπαραθύρωση των δύο οικονομικών εισαγγελέων». Ζήτησε δε να αποσυρθεί ως πραξικοπηματικό «το αίτημα που κουρελιάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

* Παρέμβαση χαρακτήρισε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο  του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να διαβιβάσει το ερώτημα για την αντικατάσταση των οικονομικών εισαγγελέων. Η απόφαση της διοίκησης του ΔΣΑ ελήφθη με 14 ψήφους υπέρ και 7 κατά, ενώ 2 μέλη απείχαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ