Σειρά μεταρρυθμίσεων ζήτησε από το καθεστώς της Συρίας ο Αραβικός Σύνδεσμος, με στόχο να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα. Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών κάλεσαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ «να μεταβιβάσει εξουσίες στον αντιπρόεδρο» και, μέσα σε δύο μήνες, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, εγκρίθηκε η παράταση της αποστολής των παρατηρητών στη χώρα και ζητήθηκε η υποστήριξη του ΟΗΕ. Για «κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της» έκανε λόγο η Δαμασκός, απορρίπτοντας το σχέδιο του Συνδέσμου. Νέες κυρώσεις υιοθέτησε τη Δευτέρα η ΕΕ.

Σειρά μεταρρυθμίσεων ζήτησε από το καθεστώς της Συρίας ο Αραβικός Σύνδεσμος, με στόχο να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα. Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδρίασαν την Κυριακή στο Κάιρο, κάλεσαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ «να μεταβιβάσει εξουσίες στον αντιπρόεδρο» και, μέσα σε δύο μήνες, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, εγκρίθηκε η παράταση της αποστολής των παρατηρητών στη χώρα.

Για «κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της» έκανε λόγο η Δαμασκός, απορρίπτοντας το σχέδιο του Συνδέσμου. Το δε κρατικό πρακτορείο ειδήσεων χαρακτήρισε το σχέδιο ως μέρος μιας «συνωμοσίας κατά της Συρίας».

«Η Συρία απορρίπτει την απόφαση, την οποία θεωρεί επίθεση στην εθνική της κυριαρχία και ενότητα» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση κυβερνητικός αξιωματούχος, καλώντας τον Αραβικό Σύνδεσμο να σταματήσει «να χρηματοδοτεί και να εξοπλίζει τους τρομοκράτες».

Νέες κυρώσεις από την ΕΕ

Τη Δευτέρα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν νέες κυρώσεις εναντίον της Συρίας και συγκεκριμένα εναντίον 22 στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας και εναντίον οκτώ οργανισμών.

Πρόκειται για την 11η σειρά κυρώσεων της ΕΕ εναντίον προσώπων ή θεσμών στη Συρία, που περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση της χορήγησης αδειών εισόδου στην Ευρώπη.

Το ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τον Μπασάρ αλ Άσαντ «να μεταβιβάσει εξουσίες στον αντιπρόεδρο ώστε να συνεργαστεί με μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας», η οποία θα πρέπει να «δημιουργηθεί σε διάστημα δύο μηνών».

Στο πλαίσιο αυτό, οι Άραβες υπουργοί κάλεσαν «τη συριακή κυβέρνηση και όλα τα κινήματα της αντιπολίτευσης να πάρουν μέρος σε έναν διάλογο υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα παίρνουν μέρος το κόμμα της εξουσίας και η αντιπολίτευση».

Επιπλέον, ο Αραβικός Σύνδεσμος άναψε το πράσινο φως για την παράταση της αποστολής των παρατηρητών του στη Συρία, ενώ ζήτησε και την υποστήριξη του ΟΗΕ στις προσπάθειές του να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

Η παράταση της αποστολής των παρατηρητών αποφασίστηκε παρά τις έντονες επικρίσεις που έχουν ασκηθεί για την ικανότητά τους να σταματήσουν την αιματηρή καταστολή στη χώρα.

«Θα ενημερώσουμε τον ΟΗΕ για το σύνολο των αποφάσεων του Αραβικού Συνδέσμου» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών, που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, εξήγησε ότι το αίτημα υποστήριξης που απευθύνεται στον ΟΗΕ έχει στόχο να «δώσει περισσότερο κύρος» στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Τέλος, οι Άραβες υπουργοί εξουσιοδότησαν τον Αράμπι να ορίσει έναν «ειδικό επίτροπο» για τη Συρία που θα είναι επιφορτισμένος να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ο σεΐχης Χαμάντ εκτίμησε από τη μεριά του ότι το νέο αραβικό σχέδιο που υιοθετήθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο προϋποθέτει «την αποχώρηση από την εξουσία του συριακού καθεστώτος με ειρηνικό τρόπο».

«Η νέα αραβική πρωτοβουλία που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών έχει στόχο την αποχώρηση από την εξουσία του συριακού καθεστώτος με ειρηνικό τρόπο» υπογράμμισε ο σεΐχης, εκφράζοντας την ελπίδα η συριακή κυβέρνηση να δεχθεί το σχέδιο.

«Μοιάζει με (το σχέδιο) της Υεμένης» που επέτρεψε να υπάρξει μία συμφωνία για την αποχώρηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, πρόσθεσε ο σεΐχης Χαμάντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr