Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος ίσως φέρουν νέα εμπλοκή στο PSI

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος ίσως φέρουν νέα εμπλοκή στο PSI

Αντιμέτωπη με την σκληρή στάση του ΔΝΤ ήρθε το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς ο Πολ Τόμσεν διατύπωσε την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή ίσως φέρει νέα εμπλοκή στο PSI. Επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας με καυτά εργασιακά θέματα στην ατζέντα.

Αντιμέτωπη με την σκληρή στάση του ΔΝΤ ήρθε το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς ο Πολ Τόμσεν διατύπωσε την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε κυρίως επειδή σε συνάντηση που είχαν την εβδομάδα που πέρασε οι κ.κ. Ζαννιάς και Χριστοδούλου με το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, δεν είχαν διαφανεί οι απόψεις του κ. Τόμσεν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι απόψεις του κ. Τόμσεν κατέδειξαν και τη διαφοροποίηση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η εξέλιξη αυτή, κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται να φέρει νέα εμπλοκή στη συμφωνία για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, οι συζητήσεις για την οποία συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο.

Από το πρωί του Σαββάτου, μάλιστα, η τρόικα βρίσκεται στο υπουργείο Εργασίας, συζητώντας για κρίσιμα εργασιακά ζητήματα.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, επειδή εκτιμά ότι τα ελλειμματικά ταμεία λειτουργούν σε βάρος του προϋπολογισμού.

Για το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν θα επαναφέρει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στα επιθυμητά επίπεδα.

Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι να δοθεί κανονικά τον ερχόμενο Ιούλιο η αύξηση 2,5%, που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 769 ευρώ από 751 ευρώ που είναι σήμερα.

Στη συνέχεια, σχεδιάζει να προχωρήσει σε τριετές (2013 – 2015) πάγωμα του νέου κατώτατου μισθού με παράλληλο πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων.

Από την πλευρά της η κυβέρνησης προέβαλε σοβαρές ενστάσεις στο ενδεχόμενο κατάργησης ή και μείωσης του 13ου – 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς πιστεύει ότι θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο την εγχώρια ζήτηση και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ύφεση ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του 2011.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, η τρόικα διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων σχετικών νόμων, ειδικότερα στα θέματα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών.

Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε εκ νέου το θέμα των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024