Βαρέα μέταλλα και νιτρικά ιόντα στα νερά του Αρμενίου και της Μέλισσας Λάρισας
Η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και η απόρριψη υλικών συσκευασίας από τους αγρότες προβάλλουν ως δύο από τις βασικές αιτίες μόλυνσης των υπογείων υδάτων στα δημοτικά διαμερίσματα Αρμενίου και Μέλισσας, πιθανώς και της ευρύτερης περιοχής στο Λάρισας, δείχνει μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Οι επιστήμονες ζητούν τώρα ευρύτερους ελέγχους σε όλη τη Θεσσαλία.
Η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και η απόρριψη υλικών συσκευασίας από τους αγρότες προβάλλουν ως δύο από τις βασικές αιτίες μόλυνσης των υπογείων υδάτων στα δημοτικά διαμερίσματα Αρμενίου και Μέλισσας, πιθανώς και της ευρύτερης περιοχής στο Λάρισας, δείχνει μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).
Στην περιοχή ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων όπως το χρώμιο και το αρσενικό, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης των τοπικών κοινοτήτων.
Η μελέτη υποδεικνύει ως λύση τη διάνοιξη νέων υδρευτικών γεωτρήσεων σε άλλη περιοχή, μη πεδινή, η οποία παρουσιάζει χαμηλότερες τιμές νιτρικών ιόντων, αρσενικού και εξασθενούς
Προτείνεται ακόμα η υλοποίηση νέας, ολοκληρωμένης μελέτης με δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις για περισσότερα στοιχεία στο πόσιμο νερό όλης της Θεσσαλίας.
Ακόμη, προτείνεται η απογραφή όλων των χώρων διάθεσης υλικών συσκευασίας και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και μελέτη για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων οργανωμένης διαχείρισης και διάθεσης σε επίπεδο Περιφέρειας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκε αριθμός ρεκόρ 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας
- Στο Καλλιμάρμαρο η γιορτή του επί κοντώ: Fly Athens 2026 με Καραλή, Στεφανίδη και θρύλο Λαβιλενί
- Μαρίζα Κωχ: Ξανά στη σκηνή μετά το σοβαρό ατύχημα της – Θα φορέσει το φόρεμα της Eurovision του 1976
- Επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες- «Σημαντικό να βρούμε από πού ξεκίνησαν και πού πήγαν»
- Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ από 6 μέχρι 10 Iουλίου
- Το μισθολογικό χάσμα «κοστίζει» από τον πρώτο μισθό μέχρι την σύνταξη – 16% χαμηλότερες αποδοχές για τις γυναίκες
- Ο Snoopy της «Ελπίδας»: Το κουτάβι που πετάχτηκε στον Σχοινιά ονειρεύεται το παντοτινό του σπίτι
- Ο Γιώργος Αρβανίτης ξανά πίσω από την κάμερα: «Μέχρις ότου τα μάτια μου αντέχουνε και τα πόδια μου βαστάνε»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442