Ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Άσαντ της Συρίας χορήγησε γενική αμνηστία για όλα τα εγκλήματα που τελέστηκαν από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, μετέδωσε την Κυριακή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η αμνηστία αφορά όλα τα εγκλήματα «στο πλαίσιο των γεγονότων που συνέβησαν από τις 15 Μαρτίου 2011 ως τις 15 Ιανουαρίου 2012» και καλύπτει όσους διαδήλωσαν ειρηνικά, αυτούς έφεραν χωρίς άδεια όπλα αλλά και όσους τα παραδώσουν στις Αρχές ως τα τέλη του μήνα.

Επιπλέον αμνηστεύονται και οι λιποτάκτες αν επιστρέψουν ως τις 31 Ιανουαρίου.

Ωστόσο δεν είναι σαφές πόσοι από τους χιλιάδες συλληφθέντες των τελευταίων 10 μηνών καλύπτονται από την χορήγηση αμνηστίας.

Κατά το SANA έχουν απελευθερωθεί περίπου 4.000 άνθρωποι αλλά ο ΟΗΕ εκτιμά ότι εξακολουθούν να κρατούνται περίπου 14.000 άνθρωποι. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν κατά πολύ τον αριθμό όσων κρατήθηκαν προσωρινά σε σχεδόν 70.000 και όσων κρατούνται ακόμη σε περίπου 32.000.

Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων ήταν ένα από τα αιτήματα του ειρηνευτικού σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου.

Η εξέγερση κατά του Άσαντ έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 5.000 ανθρώπους (ενδεχομένως και ακόμα περισσότερους), στην πλειοψηφία τους αμάχους αν και κατά την κυβέρνηση έχουν σκοτωθεί περίπου 2.000 αστυνομικοί και στρατιώτες. Ακτιβιστές επιμένουν ότι έχουν εκτελεστεί εκατοντάδες λιποτάκτες, πολλοί επί τόπου.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου μιλούν για μαζικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φυλακίσεις, βασανιστήρια και απαγωγές με θύματα ακόμα και παιδιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ο Άσαντ έχει εξαγγείλει μέτρα ακόμα και εθνικό διάλογο για μεταρρυθμίσεις και συνταγματικές αλλαγές αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα. Τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση αποδίδουν συστηματικά την εξέγερση σε ξένα στοιχεία που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη Συρία.

Εντωμεταξύ, από το Λίβανο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, κάλεσε για ακόμη μία φορά τον Αλ-Ασαντ να τερματίσει την αιματοχυσία στη χώρα του.

«Το μονοπάτι της καταστολής είναι αδιέξοδο» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι από την αρχή των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης καλούσε τους ηγέτες «να ακούν το λαό τους: άλλοι το έκαναν και ωφελήθηκαν, άλλοι όχι και σήμερα θερίζουν θύελλες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο