Η ηλικία του χειρουργού σημαντική για την επιτυχία της επέμβασης
Η ηλικία του χειρουργού παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μιας επέμβασης, αποφαίνεται γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Λυών μελέτησαν περισσότερες από 3.500 επεμβάσεις θυροειδεκτομής που είχαν πραγματοποιήσει 28 χειρουργοί σε πέντε γαλλικά νοσοκομεία. Επέλεξαν την συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση διότι διενεργείται με την ίδια ακριβώς τεχνική από όλους τους χειρουργούς και η διαδικασία παραμένει απαράλλαχτη τις τελευταίες δεκαετίες. Άρα λοιπόν η σύγκριση ήταν ασφαλέστερη και ευκολότερη.
Από την επεξεργασία των στοιχείων οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χειρουργοί που πλησιάζουν τα 40 ή βρίσκονται μεταξύ 40 και 50 ετών, θεωρούνται καταλληλότεροι, από πλευράς ικανότητας. Ούτε η απειρία, αλλά ούτε και η προχωρημένη ηλικία, εγγυώνται την επιτυχία σε ένα χειρουργείο.
Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές ήταν πιθανότερες ανεξαρτήτως αν η επέμβαση είχε πραγματοποιηθεί από νεαρής ηλικίας χειρουργό ή κάποιον που είχε ιατρική εμπειρία άνω των 20 ετών. Μάλιστα για τους πεπειραμένους δεν ίσχυε η δικαιολογία ότι χειρίζονταν τα δυσκολότερα περιστατικά, καθώς η αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών ήταν ανεξάρτητη από τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς.
Αν και τα συμπεράσματα δημιουργούν εντυπώσεις, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη αφορά μικρό δείγμα και δεν μπορεί να θεωρηθεί καταληκτική, καθώς το θέμα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.
ΑΠΕ,health.in.gr
- Γιορτή σήμερα 17 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]
- Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ – Αρνείται ότι αποφυλακίστηκε Αμερικανίδα από τις ιρανικές φυλακές
- Η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ για εξαίρεση ευρωπαϊκών προϊόντων από τους δασμούς 15% – Και το ελαιόλαδο στη λίστα
- Οι Μαϊάμι Χιτ παρουσίασαν τον Αντετοκούνμπο: «Εδώ γνώρισα τη γυναίκα μου, είναι μια πόλη με πολλή ζέστη, όπως στην Ελλάδα»
- «Καύσωνας» με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «κλιματιστικό» του Μαξίμου και οι «υψηλές θερμοκρασίες» μετά τις διώξεις
- Φίλες και στην πραγματική ζωή: H Αλάνα Ούμπακ είναι «το κορίτσι» της Ρις Γουίδερσπουν
- Πότε είναι νόμιμη η αύξηση του ενοικίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)

























![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442