Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από ελονοσία στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Απαντώντας σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για 35 θανάτους από ελονοσία στο νομό Λακωνίας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διευκρινίζει ότι έχουν μεν καταγραφεί κρούσματα της ασθένειας στην Ελλάδα, όχι όμως και θάνατοι. Οι ΗΠΑ είχαν εκδώσει οδηγία για προληπτική φαρμακευτική αγωγή σε όσους ταξιδεύουν στη Λακωνία, η οποία όμως έχει πλέον αρθεί.

Απαντώντας σε δημοσίευμα που έκανε λόγο για 35 θανάτους από ελονοσία στο νομό Λακωνίας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διευκρινίζει ότι έχουν μεν καταγραφεί κρούσματα της ασθένειας στην Ελλάδα, όχι όμως και θάνατοι.

«Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας στην Λακωνία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Κατά τη διάρκεια του 2011 έχουν δηλωθεί […] συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων 27 σε Έλληνες, χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία, 7 σε αλλοδαπούς από μη ενδημικές χώρες, και 23 σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες, κυρίως από το Πακιστάν» αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

Τονίζει όμως ότι «δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που οφείλονται στην ελονοσία σε
καμία περιοχή της χώρας, ενώ ένας υπερήλικας ασθενής στη Λακωνία, ο
οποίος έπασχε από ελονοσία, απεβίωσε λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων».

Επισημαίνει ακόμα ότι όλα τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στην Λακωνία οφείλονται σε στέλεχος του παράσιτου της ελονοσίας (P.vivax) το οποίο προκαλεί συνήθως ηπιότερα συμπτώματα.

Παρόλα αυτά, τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφηκαν πέρυσι δημιουργούν την ανησυχία ότι η ασθένεια έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, δηλαδή ότι υπάρχει εγχώρια μετάδοση.

Μάλιστα, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν τον Οκτώβριο οδηγία για τους ταξιδιώτες προς Λακωνία με σύσταση χημειοπροφύλαξης για την ελονοσία. Η οδηγία όμως ήρθη στις 16 Δεκεμβρίου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρει η ανακοίνωση, «συνεχίζει την επαγρύπνηση και κατά τη διάρκεια των χειμερινών
μηνών. Θεωρείται ότι η περίοδος μετάδοσης της ελονοσίας στην περιοχή έχει
διακοπεί από τις 13 Νοεμβρίου, ενώ το τελευταίο περιστατικό σε
Έλληνα υπήκοο ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 18 Οκτωβρίου».

Το Κέντρο και το υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε επικοινωνία για το θέμα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το δημοσίευμα του Αδέσμευτου Τύπου για δήθεν θανάτους από ελονοσία διέψευσε κατηγορηματικά και ο Δήμος Ευρώτα του Νομού Λακωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024