Τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από 18% σε 15% εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος αγοράς των φαρμάκων θα παραμείνει στο 9%.

Όπως διευκρίνισε ο κ.Λοβέρδος, το ήμισυ από τη μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών θα κοπεί από τη λιανική τιμή των φαρμάκων και το άλλο 1,5% θα προέλθει από την αύξηση του «rebate» (είδος έκπτωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία) σε όσους φαρμακοποιούς κάνουν τζίρο πάνω από 40.000 ευρώ μηνιαίως.

Ο κ.Λοβέρδος δεσμεύτηκε για νέο διορθωτικό δελτίο τιμών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με στόχο, όπως είπε, τη μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να την καρπωθούν οι πολίτες και τα ασφαλιστικά τους ταμεία και όχι κάποιος άλλος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης τόνισε ότι μειώνεται σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ ο στόχος παραμένει και για το 2012 να ελεγχθεί και να φτάσει τα επίπεδα του 2004.

Ο υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά στη δυνατότητα του συνόλου των γιατρών να συνταγογραφούν ανεξάρτητα από το εάν έχουν σύμβαση ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ. Θα μπορούν όλοι να συνταγογραφούν, ακόμα και στο ιατρείο τους, με την προϋπόθεση να ενταχθούν στο ενιαίο σύστημα συνταγογράφησης και να ελέγχονται, τόνισε χαρακτηριστικά.

Διευκρινίσεις για το νέο τρόπο συνταγογράφησης έδωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος μίλησε για κοινό συνταγολόγιο που θα έχουν όλα τα ταμεία υγείας της χώρας, ανεξάρτητα από το αν έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ ή όχι.

Όπως εξήγησε, όλοι οι γιατροί θα έχουν στα χέρια τους ένα κοινό συνταγολόγιο το οποίο έχει φτιαχτεί στα πρότυπα του συνταγολογίου του ΙΚΑ. Το κοινό συνταγολόγιο για όλους, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, διασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον έλεγχο των γιατρών κατέληξε.

Όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε ότι αρμόδιος για να τις πιστοποιεί είναι ο ΕΟΦ. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ελλείψεις επειδή ενδεχομένως οι εταιρείες δεν παραδίδουν τα φάρμακά τους, θα δίδονται -όπως είπε- οδηγίες στους φαρμακοποιούς να τα υποκαθιστούν με φάρμακα άλλης εταιρείας αλλά με την ίδια δραστική ουσία. Πριν από αυτό θα ενημερώνονται οι ιατρικοί σύλλογοι ώστε οι γιατροί να σταματούν να τα συνταγογραφούν.

Έντονη η αντίδραση των φαρμακοποιών

«Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε 400 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που τα φαρμακεία κλείνουν από την πιστωτική ασφυξία των πολυεθνικών και των τραπεζών, ο υπουργός κ.Λοβέρδος επελεξε να μειώσει ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των φαρμακοποιών» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ.Αμπατζόγλου.

Και προσθέτει: «Τον καθιστούμε υπεύθυνοο για το χάος που θα επικρατήσει από το νέο έτος στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας