Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Κομισιόν φθάνει το ζήτημα των αποκαλύψεων Γιλμάζ περί εμπρησμών

Στην Κομισιόν φθάνει το ζήτημα των αποκαλύψεων Γιλμάζ περί εμπρησμών

Την ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ότι η τουρκική κυβέρνηση χρηματοδοτούσε εμπρησμούς σε ελληνικά δάση τη δεκαετία του 1990, φέρνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Σωρεία κοινοβουλευτικών ερωτήσεων προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη προκαλούν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, περί εμπρησμών σε ελληνικά δάση κατά την περίοδο 1995-1997. Το θέμα έφερε και ενώπιων της Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ), καλώντας τις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την Τουρκία να ξεκινήσει άμεσα δικαστικές και ανακριτικές διαδικασίες.

Σωρεία ερωτήσεων προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη προκαλούν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, περί εμπρησμών σε ελληνικά δάση, κατά την περίοδο 1995-1997, από υπαίτιους που χρηματοδοτούντο μέσω μυστικών κονδυλίων που διέθετε η τουρκική κυβέρνηση.

Πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, (Δημήτρης Κουσελάς, Χρήστος Πρωτόπαπας, Ανδρέας Μακρυπίδης, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Καρύδης), ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ, Γιάννης Κοραντής και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ζητούν από την κυβέρνηση με ερωτήσεις που κατέθεσαν σήμερα, να αξιώσει διευκρινίσεις και αποκατάσταση των ζημιών από την τουρκική κυβέρνηση, όπως επίσης και να τεθεί το ζήτημα ενώπιον των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Επίσης, ο επικεφαλής του Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς, ζητά επίσης να μάθει εάν οι ελληνικές αρχές είχαν στο παρελθόν πληροφορηθεί και ενημερώσει τους πολιτικούς τους προϊσταμένους για τη δράση των Τούρκων πρακτόρων, και σε τι ενέργειες προέβησαν οι πρώτοι.

Ερώτηση στην Κομισιόν

Την ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ότι η τουρκική κυβέρνηση χρηματοδοτούσε εμπρησμούς σε ελληνικά δάση τη δεκαετία του 1990, φέρνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Ν.Χουντής σημειώνει ότι «αυτές οι αποκαλύψεις που γίνονται τώρα και από επίσημα χείλη διασταυρώνονται με πληροφορίες και αποκαλύψεις, όπως των στελεχών των Γκρίζων Λύκων, που είχαν δικαστεί για δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη και είχαν ομολογήσει ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης ότι είχαν προκαλέσει εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά» όπως και από «σχετικές αποκαλύψεις στο βιβλίο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Εμίλ Τσολασάν».

«Είναι αδιανόητο κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ να συμπεριφέρονται ως παρανοϊκοί εγκληματίες. Ο κυριότερος όρος συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, είναι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με του γείτονές της.

» Μετά και την ομολογία Γιλμάζ, η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει να ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες διερεύνησης αυτών των καταγγελιών» αναφέρει.

Παράλληλα, καλεί την Κομισιόν να παρέμβει άμεσα στο θέμα ώστε να απαιτήσει και αυτή από την Τουρκία την έναρξη σχετικών δικαστικών και ανακριτικών διαδικασιών, και ζητά να εξεταστούν οι «δυνατότητες ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος σύλληψης προκειμένου να δικαστούν όσοι φέρονται αναμεμιγμένοι σε αυτήν την τραγική υπόθεση».

Ερωτήσεις ΛΑΟΣ

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Στ.Δήμα και Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσή, ο βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Κοραντής σημειώνει:

«Ανεξάρτητα από τους λόγους, προσωπικούς ή εσωτερικής πολιτικής, που τον ώθησαν να κάνει τις αναφορές αυτές 16 χρόνια μετά τις φοβερές πυρκαγιές στη Σάμο, Ικαρία, Χίο, Ρόδο ως και στην Αττική και αλλού, τα λεχθέντα από τον κ. Γιλμάζ έρχονται να επιβεβαιώσουν όλες τις πληροφορίες, στοιχεία και υποψίες, την εποχή εκείνη, για τουρκικό δάκτυλο στους ανωτέρω εμπρησμούς, τις οποίες οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν.

»Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, κατά λόγο αρμοδιότητος:

1. Προτίθενται να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση και εξηγήσεις από τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση, ως διαχρονικά υπεύθυνη για τη συνέχεια του Κράτους, ως και από τον ίδιο τον κ. Γιλμάζ;

2. Προτίθενται να αξιοποιήσουν την εξέλιξη αυτή σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ως και διμερώς προς τρίτες χώρες, προβάλλοντας την επικινδυνότητα της Άγκυρας για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια;

3. Θα ζητήσουν αποζημίωση από τη Τουρκία για τις πελώριες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και φυσικό πλούτο που προκάλεσαν τα εντεταλμένα όργανα της;

4. Θα επανεξετάσουν, στο σύνολο τους, τις πληροφορίες οποθενδήποτε προερχόμενες, για τη δράση Τούρκων πρακτόρων σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας προκειμένου να αποκομίσουν χρήσιμα διδάγματα στη κατεύθυνση αποτροπής παρομοίων γεγονότων στο μέλλον;

5. Γενικότερα, θεωρούν ότι οι «αποκαλύψεις» του κ. Γιλμάζ θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων;.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Ν.Σαλαβράκος κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ βαρώνη Άστον. Η Επιτροπή ερωτάται:

« 1) Είναι ενήμερη για αυτές τις δηλώσεις;

» 2) Δεδομένου ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ σοβαρές και για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, σκοπεύει να ελέγξει την εγκυρότητα τους;

» 3) Στην περίπτωση που αληθεύουν οι πληροφορίες, δεδομένου ότι πρόκειται για κατάφορη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και επίθεση εναντίον κράτους-μέλους, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει εναντίον της Τουρκίας; Προτίθεται να περιορίσει ή και να καταργήσει για ένα διάστημα την χορήγηση προ-ενταξιακής βοήθειας; Άλλως, ποια εναλλακτικά κατασταλτικά και προληπτικά μέτρα προτίθεται να λάβει για την στοιχειώδη συμμόρφωση της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο;».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον του στον Παναθηναϊκό – Τι είπε ότι θα κάνει αν δεν πάει Final 4 το «τριφύλλι»

Ο Τούρκος προπονητής δήλωσε πως αν δεν πάει ο Παναθηναϊκός στο Φάιναλ-4 θα φύγει από την ομάδα, θέλοντας να δείξει ουσιαστικά την μεγάλη πίστη που έχει στην πρόκριση επί της Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024