Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μεταφέρεται πιθανότατα εντός της ημέρας ο Εφραίμ

Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μεταφέρεται πιθανότατα εντός της ημέρας ο Εφραίμ

Σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να διακομιστεί πιθανότητα την Τρίτη ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος παραμένει από την παραμονή των Χριστουγέννων φρουρούμενος στο κελί του στον Άγιον Όρος. Η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου παρουσιάζει σαφή βελτίωση σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καρυών που τον εξέτασε τη Δευτέρα. Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους στηρίζει τον ηγούμενο Εφραίμ, ζητώντας επανεξέταση της απόφασης για την προφυλάκισή του. «Το ποινικο - νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου» απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Π.Μπρακουμάτσος.

Σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να διακομιστεί κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος παραμένει από την παραμονή των Χριστουγέννων φρουρούμενος στο κελί του στον Άγιον Όρος. Η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου παρουσιάζει σαφή βελτίωση σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καρυών που τον εξέτασε τη Δευτέρα, και η τελική απόφαση για τη μεταφορά του, με πλωτό η εναέριο μέσο, θα ληφθεί κατόπιν επανεξέτασης την Τρίτη.

Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους στηρίζει την ίδια στιγμή τον ηγούμενο Εφραίμ, ζητώντας επανεξέταση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκισή του.

Η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου θα επανεξεταστεί στις 10:00 το πρωί της Τρίτης και θα εκδοθεί νέο ιατρικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνος Δοκουσλής.

Ο κ. Δοκουσλής εξέτασε τη Δευτέρα τον ηγούμενο επισημαίνοντας ότι κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει σαφή βελτίωση, και εκτίμησε πως την Τρίτη θα είναι σε θέση να μεταφερθεί με πλωτό μέσο ή ελικόπτερο (ο Εφραίμ διεγνώσθη με λοίμωξη του αναπνευστικού, δισκοπάθεια και απορρύθμιση σακχάρου).

Οι συνήγοροι του ηγούμενου Εφραίμ παραπέμπουν στην ιατρικό γνωμάτευση, ώστε ο μοναχός να μεταχθεί στις φυλακές, όπως ορίζει ο νόμος και σύμφωνα με το ένταλμα που έχει εκδοθεί σε βάρος του.

Εν τω μεταξύ, στην υπόθεση παρενέβη την Τρίτη με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, τονίζοντας ότι «το ποινικο – νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου».

Ειδικότερα, ο κ. Μπρακουμάτσος δήλωσε: «Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης δεν θα προβώ σε ουδέν σχόλιο, καθόσον τούτο αντίκειται τόσο στις αρχές μου, όσο και στη φύση μιας δικαστικής Ένωσης. Διαφορετικά, αυτό θα συνιστούσε χειραγώγηση της υπόθεσης εκ μέρους μου. Όσον αφορά τις δηλώσεις και τοποθετήσεις κέντρων του εξωτερικού σχετικά με την υπόθεση, τους γνωρίζω ότι: Το δικαιικό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Συστατικά στοιχεία αυτών είναι: α) Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής ιδιότητας και β) η διάκριση των εξουσιών. Οι σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες και με την παρατήρηση ότι οι απόψεις τους αυτές έχουν υπόψη τους αλλά δικαιικά συστήματα, που δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας.

» Σε σχέση με τις τοποθετήσεις φορέων και προσώπων από το εσωτερικό της χώρας τους θυμίζω ότι: Η υπόθεση του Βατοπαιδίου είχε από τη γένεσή της πολιτικό πρόσημο, κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συνεπώς οποιαδήποτε απόφανση του δικαστικού συμβουλίου θα είχε αρνητική υποδοχή ανάλογα με το περιεχόμενο και δυστυχώς η Δικαιοσύνη πάντα θα βρίσκεται στο κέντρο μιας διελκυστίνδας. Τούτο αποδεικνύει και στην πράξη εν προκειμένω: Τα λεγόμενα από διάφορους επώνυμους ή μη περί ουσιαστικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι λόγια κενά περιεχομένου, αφού η καθημερινή πράξη τους αποδεικνύει το αντίθετο, όπως συνέβη με την συζητούμενη υπόθεση, όπου το διακύβευμα γι’ αυτούς δεν ήταν τόσο η ουσία της υπόθεσης (την οποία και πολλοί δεν γνωρίζουν), αλλά η ιδιότητα του διωκομένου, κάτι ανεπίτρεπτο για τον δικαιικό μας πολιτισμό.

» Το ποινικονομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου. Ο καθένας όσο ψηλά και αν βρίσκεται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα τύχει της μεταχείρισης που προβλέπεται και συνεπώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδεμία διάκριση ήταν νοητή».

Εν τω μεταξύ, σε συνεδρίαση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής συμπαράστασης στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και στον ηγούμενο Εφραίμ, καθώς και η σύνταξη επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Παγου Ιωάννη Τέντε με την παράκληση να επανεξετασθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκιση του ηγουμένου.

Με τρίτη επιστολή τους στο υπουργείο Εξωτερικών θα εκφράσουν τη δυσφορία της αγιορείτικης ηγεσίας για την μη τήρηση, όπως υποστηρίζουν, των διαδικασιών που προβλέπει ο καταστατικός χάρτης στη διαδικασία εξέτασης του ηγουμένου από τον εισαγγελέα και τους αστυνομικούς που τον συνόδευαν καθώς απαιτείτο η παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Επιστασίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, κράτησε αποστάσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, από την απόφαση για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, κάνοντας λόγο για μέτρο που πρέπει να λαμβάνεται με φειδώ και προσοχή. Απέρριψε ωστόσο ταυτόχρονα τις όποιες προσπάθειες παρέμβασης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Για σκοπιμότητες πίσω από την προφυλάκιση του ηγουμένου μίλησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης.

«Η απόφαση για τον Εφραίμ, είναι έμφορτος ημεδαπών και αλλοδαπών σκοπιμοτήτων. Η δικαιοσύνη πρέπει να πείθει τον κόσμο. Είναι μεν ανεξάρτητη, αδέσμευτη και ανεπηρέαστη. Όμως, πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι ορισμένες αποφάσεις αλληλοσυγκρούονται. Πρεμούρα για να μπει παραμονή των Χριστουγέννων, φυλακή ο Εφραίμ, ελεύθεροι πολλοί από αυτούς που έχουν διασπαθίσει το χρήμα του ελληνικού λαού. Κάποια πράγματα πρέπει να ορθοτομούν τον λόγο και την πράξη» είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δηλώνει ότι ελπίζει σε «δίκαιη, έντιμη και μη πολιτικοποιημένη δίκη» του αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

Την ανάγκη να υπάρξει αναμονή έως την έγκυρη δικαστική εξέταση των δεδομένων της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου εξέφρασε ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Βιγκιλιάνσκι, διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, σημειώνοντας ταυτοχρόνως ότι ελπίζει σε δίκαιη, έντιμη και μη πολιτική δίκη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, του οποίου τη δράση εγκωμίασε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024