Σειρά σεισμικών δονήσεων συγκλόνισαν την πόλη Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία, δέκα μήνες μετά τον φονικό σεισμό των 6,3 βαθμών που σκότωσε 182 άτομα. Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Κράιστσερτς, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή για εκτεταμένες ζημιές.

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ενώ βρισκόταν σε εμπορικό κέντρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, 18 άτομα δέχθηκαν πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού και άγχος.

Τέσσερα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί από πτώση βράχου σε παραλία, απεγκλωβίστηκαν, ενώ δύο ήδη κατεστραμμένα κτίρια κατέρρευσαν.

Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε χιλιάδες κατοίκους της πόλης, ενώ το αεροδρόμιο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Ο αρχικός σεισμός των 5,8 βαθμών σημειώθηκε 20 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης σε μικρό εστιακό βάθος 8 χλμ., σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Νέας Ζηλανδίας.

Ακολούθησε σειρά μετασεισμικών δονήσεων, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν 5,3 βαθμών. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι οι σεισμικές δονήσεις έχουν πανικοβάλει τους ήδη ταλαιπωρημένους κατοίκους του Κράιστσερτς που προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

«Ήταν ένας δύσκολος και μακρύς δρόμος που διήρκεσε 15 μήνες. Και ο κόσμος τόλμησε να πιστέψει ότι οι μετασεισμοί τελείωσαν» είπε ο Μπομπ Πάρκερ.

«Η συγκυρία είναι απαίσια, δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει τις συνέπειες αυτού στον κόσμο σε ψυχολογικό επίπεδο, έχουν περάσει πολλά και τα πράγματα έμοιαζαν να πηγαίνουν προς το καλύτερο και αυτό καθυστερεί τη δουλειά, καθυστερεί τις επισκευές και το ανοικοδόμηση της πόλης» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ