Ποινή 30 ετών αντί για ισόβια πρότεινε η υπεράσπιση του Μπράντλεϊ Μάνινγκ
Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου ως πληροφοριοδότη του Wikileaks Μπράντλεϊ Μάνινγκ ζήτησε να αποσυρθούν οι κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, κάτι που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί από το στρατοδικείο σε ισόβια, αν και δεν θα αποφύγει κάθειρξη διάρκειας 30 ετών. Οι εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν ζητήσει τη θανατική ποινή (θεωρητικά υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο) αλλά ισόβια για τον 24χρονο Μάνινγκ ο οποίος βαρύνεται με 22 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας της βοήθειας προς τον εχθρό και της διαρροής κρατικών μυστικών.
Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου ως πληροφοριοδότη του Wikileaks Μπράντλεϊ Μάνινγκ ζήτησε να αποσυρθούν οι κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, κάτι που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί από το στρατοδικείο σε ισόβια, αν και δεν θα αποφύγει κάθειρξη διάρκειας 30 ετών.
Οι εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν ζητήσει τη θανατική ποινή (θεωρητικά υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο) αλλά ισόβια για τον 24χρονο Μάνινγκ ο οποίος κατηγορείται ότι παρέδωσε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά έγγραφα στο Wikileaks.
Συνολικά ο Μάνινγκ βαρύνεται με 22 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και της κατηγορίας της βοήθειας προς τον εχθρό και της διαρροής κρατικών μυστικών.
Αντίθετα, η υπεράσπιση εξέφρασε την άποψη ότι ο Μάνινγκ είχε αρκετά προβλήματα ασταθούς συμπεριφοράς με ξεσπάσματα θυμού και προστριβές με συναδέλφους του.
Ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας ήταν και ο χάκερ Άντριου Λάμο ο οποίος φέρεται να εκμαίευσε μέσα από ηλεκτρονικές συνομιλίες με τον Μάνινγκ το ότι αυτός έδωσε στο Wikileaks τα τηλεγραφήματα και άλλου υλικού. Επιπλέον φέρεται ο Μάνινγκ να μίλησε στον Λάμο για ένα «τρελό ασπρομάλλη Αυστραλό», προφανώς τον Τζούλιαν Άσανζ.
Η προκαταρκτική ακρόαση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στο Φορτ Μιντ του Μέριλαντ.
Από τη διαδικασία θα καθοριστεί αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να παραπεμφθεί ο Μάνινγκ σε στρατοδικείο. Ο δικαστής Πολ Αλμάνζα θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 16 Ιανουαρίου αλλά η ημερομηνία μπορεί να μετακινηθεί αν χρειαστεί.
Από τα τέλη του 2010 και για αρκετούς μήνες το Wikileaks και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν χιλιάδες έγγραφα προκαλώντας διπλωματική κρίση στις ΗΠΑ.
Ο Μάνινγκ, που υπηρετούσε ως αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ με πρόσβαση σε απόρρητα δίκτυα πληροφοριών, συνελήφθη τον Μάιο του 2010. Κρατούνταν για πολύ μεγάλο διάστημα σε απομόνωση κάτω από συνθήκες που κατήγγειλαν ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ο Ερντογάν δηλώνει ότι «η ενότητα αντανακλάται στην ασφάλεια» σε ομιλία του στο ΝΑΤΟ
- Η απόλυτη περιγραφή της ανατροπής κόντρα στην Αίγυπτο: Ο Αργεντινός σπίκερ τα… έσπασε όλα! (vids)
- To απόγευμα της Τετάρτης, μόνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει νύχτα – Πώς γίνεται;
- Ναύπλιο: Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και πήρε σβάρνα τραπεζοκαθίσματα σε πιτσαρία
- Ντόλι Πάρτον: Η θρυλική πορεία της σε μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ
- «Λαγός» του Μητσοτάκη ο Βελόπουλος: Kατέθεσε μήνυση στο ΑΠ για τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί χρηματισμού Τσίπρα
- Αρθροπλαστική Επιφανείας Ισχίου: Η λύση που επιτρέπει στους δραστήριους ασθενείς να παραμείνουν σε κίνηση
- Ριβάλντο για Μέσι: «Τι να πει κανείς… είναι απίστευτος!» (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442