Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξημένο το ενδιαφέρον των Ελλήνων για μετανάστευση στην Αυστραλία

Αυξημένο το ενδιαφέρον των Ελλήνων για μετανάστευση στην Αυστραλία

Θα ήταν ίσως υπερβολή να τη χαρακτηρίζαμε Γη της Επαγγελίας, αλλά στα μάτια πολλών Ελλήνων κάπως έτσι φαντάζει η Αυστραλία. Ευκαιρίες για δουλειά, διπλάσιοι μισθοί και υψηλό επίπεδο ζωής. Αρκετοί λόγοι για να αποφασίσει κανείς να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να αναζητήσει την τύχη του στην άλλη άκρη της Γης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όσοι τη γνωρίζουν καλά, όπως η Ιωάννα Γαζή - που μιλά στο in.gr- παρομοιάζει την Αυστραλία με μια μεγάλη μητρική αγκαλιά.

Θα ήταν ίσως υπερβολή να τη χαρακτηρίζαμε Γη της Επαγγελίας, αλλά στα μάτια πολλών Ελλήνων κάπως έτσι φαντάζει η Αυστραλία. Ευκαιρίες για δουλειά, διπλάσιοι μισθοί και υψηλό επίπεδο ζωής. Αρκετοί λόγοι για να αποφασίσει κανείς να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να αναζητήσει την τύχη του στην άλλη άκρη της Γης.

Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον των Ελλήνων για μετανάστευση στην Αυστραλία έχει αυξηθεί. Απόδειξη και οι πολλές συμμετοχές στο διήμερο σεμινάριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου από το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης.

Στόχος της ημερίδας που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες ήταν η ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία μέσω του προγράμματος εξειδικευμένης επαγγελματικής μετανάστευσης.

Το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας προβλέπει περίπου 170.000 νέους μετανάστες ετησίως. Για το 2011-2012 ο αριθμός αυτός φτάνει τους 185.000, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις εργασιακές ανάγκες που υπάρχουν.

Η λίστα με τα περιζήτητα επαγγέλματα στην Αυστραλία μεγάλη. Μεταξύ άλλων ζητούνται μηχανικοί, επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας, ειδικευμένοι εργάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία, στον κατασκευαστικό κλάδο και στους κλάδους ηλεκτρολογίας και μηχανολογίας.

Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος για να βρει δουλειά είναι να συμπληρώσει μια αίτηση για εξειδικευμένη εργασία, η οποία για να είναι επιλέξιμη θα πρέπει το επάγγελμα του αιτούντος να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 183 ειδικών επαγγελμάτων σε υψηλή ζήτηση. Ο υποψήφιος πρέπει να είναι κάτω των 50 ετών και να μιλά αγγλικά. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται βάσει μοριοδότησης, ενώ προτεραιότητα δίνεται σε όσους έχουν εξασφαλίσει από Αυστραλό εργοδότη θέση εργασίας.

  • Οι ενδιαφερόμενοι για τα μεταναστευτικά προγράμματα της Αυστραλίας μπορούν να βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Υπηκοότητας www.immi.gov.au.

Το μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας είναι ανοιχτό για όλα τα άτομα που έχουν τις ειδικότητες και τα προσόντα που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση.

Για την αποφυγή, ωστόσο, παρανοήσεων, η πρεσβεία της Αυστραλίας επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για την Ελλάδα, όπως και για οποιαδήποτε άλλη χώρα και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποια αλλαγή στο μεταναστευτικό πρόγραμμα της Αυστραλίας ή στον τρόπο χορήγησης βίζας σχετικά με τους Έλληνες.

«Η Αυστραλία είναι μια μεγάλη μητρική αγκαλιά»

Η Ιωάννα Γαζή έχει ζήσει τα παιδικά της χρόνια στην Αυστραλία. Ήταν 13 ετών όταν γύρισε στην Ελλάδα με την οικογένειά της και σήμερα αρκετά χρόνια αργότερα, απογοητευμένη από την κατάσταση στη χώρα μας, αποφασίζει να επιστρέψει στη Μελβούρνη.

«Έζησα στην Αυστραλία περίπου 14 χρόνια. Οι γονείς μου είχαν εργοστάσιο εκεί. Το 1982-1983 αποφάσισαν να το πουλήσουν και να έρθουμε στην Ελλάδα. Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να προσαρμοστώ, ιδίως τα δύο πρώτα χρόνια. Τα σχολεία εκεί δεν έχουν καμία σχέση με τα ελληνικά» εξομολογείται.

Η Ιωάννα παρομοιάζει την Αυστραλία με μία μεγάλη μητρική αγκαλιά μέσα στην οποία νιώθει κανείς προστασία και ασφάλεια.

«Οι συνθήκες ζωής είναι πολύ καλύτερες εκεί. Τα πάντα είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένα. Το κράτος προσφέρει πάρα πολλά σε ανθρώπους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, σε ανύπαντρες γυναίκες με παιδιά, σε άνεργους. Για παράδειγμα εμένα με το που θα πάω στη Μελβούρνη θα μου δώσουν επίδομα ανεργίας και επίδομα ενοικίου».

Η Ιωάννα προσπαθεί να καλύψει τις τελευταίες εκκρεμότητες εδώ, καθώς στις αρχές Ιανουαρίου θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Αυστραλία μαζί με τον αδελφό της.

«Φεύγω λόγω της κρίσης. Το σκεφτόμουν από πέρσι. Το είχα δει ότι όλο αυτό θα χειροτερέψει, βέβαια δεν το περίμενα ότι θα χειροτερέψει τόσο πολύ. Έχω ξενοδοχείο εδώ στην Ελλάδα που λειτουργεί εποχιακά. Αποφάσισα ότι και για μεροκάματο να πάω στην Αυστραλία θα βγάζω περισσότερα. Ήρεμα, ήσυχα και δεν θα σκέφτομαι το ΙΚΑ, την εφορία, το ΤΕΒΕ».

Όπως μας λέει η Ιωάννα οι ευκαιρίες για δουλειά που σου δίνονται στην Αυστραλία είναι αρκετά καλές. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορείς δουλέψεις σε ελληνική καφετέρια ή σε φροντιστήριο για να διδάξεις ελληνικά (με 50 δολάρια την ώρα).

«Ως ρεσεψιονίστ που θέλω να δουλέψω εγώ θα παίρνω 60.000 δολάρια το χρόνο. Δηλαδή το μήνα βγαίνουν περίπου 3.500 ευρώ. Ο αδελφός μου θα δουλέψει εκεί ως ηλεκτρολόγος. Και επειδή στην Αυστραλία, όπως είναι φυσικό, τα ηλεκτρολογικά συστήματα λειτουργούν διαφορετικά, σου δίνουν την ευκαιρία να φοιτήσεις σε τεχνική σχολή, σε πληρώνουν κατά τη διάρκεια της φοίτησης και σε βοηθάνε να νοικιάσεις σπίτι. Σου δίνουν δηλαδή όλα τα εφόδια να ξεκινήσεις μια νέα ζωή. Ως βοηθός ηλεκτρολόγος μου είπαν ότι δίνουν 250 δολάρια την ημέρα. Βέβαια πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις, να ξέρεις καλά Αγγλικά και να γνωρίζεις και κάποιους ανθρώπους. Γενικά όμως οι καλοί προκόβουν».

Ωστόσο δεν είναι εύκολο για έναν Έλληνα να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, όπως τονίζει η Ιωάννα. «Πρέπει να γνωρίζεις Αγγλικά, πρέπει να σε καλέσει κάποιος για να πας, να σου δώσει σπίτι και δουλειά. Επίσης, το ενοίκιο είναι ακριβό. Ένα σπίτι στη Μελβούρνη περίπου 60 τμ κοστίζει 250 δολάρια την εβδομάδα. Επιπλέον, δεν υπάρχει η διασκέδαση που συναντά κανείς στην Ελλάδα, ούτε ο χύμα τρόπος ζωής. Στην Αυστραλία πρέπει να προσέχεις πως οδηγείς, πως περπατάς, πότε κατεβάζεις τα σκουπίδια. Είσαι λίγο στρατιωτάκι. Εμένα, βέβαια, μου αρέσει αυτό γιατί μεγάλωσα έτσι και δεν με ενοχλεί».

Παρόλα αυτά παραδέχεται ότι ούτε για εκείνη ήταν εύκολη η απόφαση που πήρε να επιστρέψει στην Αυστραλία. «Δυσκολεύτηκα πολύ. Ακόμη και για μένα που έχω ζήσει στη Μελβούρνη, δεν ήταν κάτι εύκολο. Άλλωστε, η αλλαγή κυρίως όταν μεγαλώνει κανείς είναι ακόμη πιο δύσκολη».


Κυριακή Μαργαρίτη

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024