Ο χρόνος εξαντλείται για την Ευρωζώνη, ίσως χρειάζεται ένα ακόμη σοκ, λέει η Standard & Poor’s
Εντείνονται οι πιέσεις των οίκων αξιολόγησης στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Standard & Poor's Ζαν-Μισέλ Σιξ να τονίζει ότι «ο χρόνος εξαντλείται» για την επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κρίση χρέους και ίσως χρειάζεται «ένα ακόμη σοκ» ώστε να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Εντείνονται οι πιέσεις των οίκων αξιολόγησης στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Standard & Poor’s Ζαν-Μισέλ Σιξ να τονίζει ότι «ο χρόνος εξαντλείται» για την επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κρίση χρέους και ίσως χρειάζεται «ένα ακόμη σοκ» ώστε να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Σε ομιλία του σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Τελ Αβίβ, ο κ. Σιξ τόνισε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής σηματοδοτούν μια σημαντική κίνηση για την επίλυση των προβλημάτων, ωστόσο εκτιμά πως μπορεί να συμβεί ακόμα ένα σοκ στην αγορά.
«Ένα παράδειγμα θα ήταν ενδεχόμενες δυσκολίες που θα αντιμετώπισε κάποια μεγάλη τράπεζα της Γερμανίας, κάτι που θα φανέρωνε σε όλους ότι η Γερμανία δεν έχει ανοσία στη μετάδοση της κρίσης».
Η Σύνοδος Κορυφής ήταν ένα αξιοσημείωτο βήμα εμπρός, αλλά όχι αρκετό, εκτίμησε.
Όσον αφορά την κίνηση της S&P την περασμένη εβδομάδα, να θέσει σε creditwatch 15 χώρες της Ευρωζώνης, επισήμανε πως επιθυμία του οίκου ήταν να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τους κινδύνους ύφεσης που αντιμετωπίζει η Νομισματική Ένωση.
Η S&P συνήθως κάνει τρεις μήνες να ανακοινώσει την απόφαση της μετά από μία προειδοποίηση, ωστόσο έχει πει ότι στην περίπτωση της ζώνης του ευρώ ίσως η διαδικασία θα είναι αρκετά ταχύτερη.
«Ίσως απαιτείται ένα ακόμη σοκ πριν όλοι στην Ευρωζώνη διαβάσουν από την ίδια σελίδα ότι για παράδειγμα κάποια μεγάλη γερμανική τράπεζα αντιμετωπίζει ορισμένες πραγματικές δυσκολίες στις αγορές, πιθανότητα η οποία είναι υψηλή βραχυπρόθεσμα», σημείωσε.
«Ο χρόνος εξαντλείται και απαιτείται δράση και στις δύο πλευρές της εξίσωσης, τη δημοσιονομική και τη νομισματική πλευρά», προσέθεσε.
Νωρίτερα σήμερα, η Moody’s, στην εβδομαδιαία της έκθεση, είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν συνέβαλε σημαντικά στην επίλυση της κρίσης χρέους καιεπαναδιατύπωσε την την προειδοποίησή της ότι ενδέχεται μέσα στους επόμενους μήνες να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Στην ουσία, πάντως, το ανακοινωθέν δεν περιέχει νέα μέτρα και δεν αλλάζει την άποψή μας ότι συνεχίζει να εντείνεται ο κίνδυνος για την συνοχή της ευρωζώνης», ανέφερε.
«Όπως ανακοινώσαμε το Νοέμβριο, θα χρειαστεί να επανεξεταστούν οι αξιολογήσεις όλων των κρατών της ΕΕ, εκτός και αν σταθεροποιηθούν στο εγγύς μέλλον οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές. Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) δεν μεταβάλλει αυτήν μας την άποψη και συνεχίζουμε να αναμένουμε την ολοκλήρωση της επανεξέτασης αυτής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012», συμπλήρωσε.
Όσο καθυστερούν τα μέτρα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να συμβούν γεγονότα όπως οι πολλαπλές πτωχεύσεις και η ενδεχόμενη έξοδος κάποιας χώρας από το ευρώ, τόνισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ξανά στον «αέρα» η Κεντρική Επιτροπή – Παρόντες οι «κομμένοι» – Εν αναμονή αποφάσεων
- Θεσσαλονίκη: Στα δικαστήρια οι συλληφθέντες για τη φονική επίθεση στο σπίτι της Βάγιας Νέστορα
- Πώς να προστατέψετε τις καταθέσεις από κατασχέσεις
- Θεσπρωτία: Για εμπρησμό από αμέλεια συνελήφθη άνδρας που έβαλε φωτιά στο Καστρί
- Πάολα Ρεβενιώτη: Φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα της είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο
- Η γήρανση του πληθυσμού ίσως να μην κοστίζει όσο φοβόμαστε
- Το μήνυμα του Παπανικολάου μετά την ανανέωση: «Να δημιουργήσουμε νέες θρυλικές στιγμές για τον Ολυμπιακό μας» (vid)
- «ΠΑΣΟΚ… άρα on air»: Το πρώτο επεισόδιο του vidcast «ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442