Σφοδρή σύγκρουση λιποτακτών και στρατιωτών στη Συρία–κλιμακώνεται ο εμφύλιος
Εκατοντάδες λιποτάκτες του στρατού συγκρούστηκαν σε μάχη στη νότια Συρία με πιστές στο καθεστώς δυνάμεις, υποστηριζόμενες από άρματα μάχης, σε μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες αντιπαραθέσεις στη διάρκεια της εννιάμηνης εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ–μία εξέγερση που έχει πλέον σαφή χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου. Εντωμεταξύ, γενική απεργία προκηρύχτηκε για την Κυριακή σε πολλές πόλεις της Συρίας, ύστερα από σχετική έκκληση που απηύθυναν στο λαό διαδικτυακά ακτιβιστές.
Εκατοντάδες λιποτάκτες του στρατού συγκρούστηκαν σε μάχη στη νότια Συρία με πιστές στο καθεστώς δυνάμεις, υποστηριζόμενες από άρματα μάχης, σε μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες αντιπαραθέσεις στη διάρκεια της εννιάμηνης εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ–μία εξέγερση που έχει πλέον σαφή χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους και ακτιβιστές, οι στρατιώτες, κυρίως της 12η μεραρχίας τεθωρακισμένων η οποία έχει τη βάση της στην Ίσρα, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ιορδανία, επέδραμαν στην κοντινή πόλη Μπούσρα αλ-Χαρίρ.
Πληροφορίες μιλούν για δύο νεκρούς.
Ήχος εκρήξεων και πυκνών πυρών πολυβόλων ακούστηκε στην Μπούσρα αλ-Χαρίρ και στη Λούτζαχ, μια περιοχή με βραχώδεις λόφους βόρεια της πόλης, όπου κρύβονται οι λιποτάκτες και απ’όπου επιτίθενται στις γραμμές εφοδιασμού του στρατού.
«Η Λούτζαχ ήταν η πιο ασφαλής περιοχή για να κρυφτούν οι λιποτάκτες επειδή είναι δύσκολο για τα άρματα μάχης και το πεζικό να διεισδύσουν εκεί. Η περιοχή έχει σπηλιές και μυστικά περάσματα και εκτείνεται μέχρι τα περίχωρα της Δαμασκού» διευκρινίζουν ακτιβιστές.
Εντωμεταξύ, γενική απεργία προκηρύχτηκε για την Κυριακή σε πολλές πόλεις της Συρίας, ύστερα από σχετική έκκληση που απηύθυναν στο λαό διαδικτυακά ακτιβιστές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αιματηρά μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν κλειστά καταστήματα και άδειους δρόμους από νωρίς την Κυριακή στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας, στην πόλη Ζαμπαντάνι στη δυτική χώρα και στην επαρχία Αλέπο της βόρειας Συρίας.
«Η απεργία είναι όπως μια διαδήλωση. Αρχίζει με δέκα ανθρώπους, ύστερα με εκατοντάδες και τέλος με χιλιάδες. Αρχίστε με εσάς τους ίδιους», αναφέρεται στη σελίδα του Facebook «Συριακή Επανάσταση 2011».
Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μείνετε στο σπίτι» καλείται ο λαός «να σταματήσει
να υποστηρίζει το καθεστώς απέχοντας από κάθε εργασία».
Οι ακτιβιστές κάλεσαν επίσης το λαό να μποϊκοτάρει τις δημοτικές εκλογές της Δευτέρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Συμφωνία της ΑΕΚ με Βίντα για ακόμη ένα χρόνο!
- «Μια νύχτα μόνο»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Συνάντηση Βαρδακαστάνη με Σπυρόπουλο στη Χαριλάου Τρικούπη – «Καλό αγώνα»
- Μπαρτζώκας: «Θα είναι μια σκληρή σειρά με τη Μονακό – Μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο ο Βεζένκοφ»
- Παγκράτι: Οδηγός μηχανής επιτέθηκε και έσπασε το πόδι 23χρονης γιατί δεν μπορούσε να περιμένει να παρκάρει
- Λειτουργούν οι απαγορεύσεις των social media; Το πείραμα της Αυστραλίας δείχνει να απέτυχε
- Γερμανική Κατοχή: Ο Γολγοθάς του έθνους
- Παράλαβε ό,τι θέλεις, όποτε θέλεις…. τώρα με BOX NOW μόνο με 1€!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442