
Συμπονετικοί αρουραίοι απελευθερώνουν τους συντρόφους τους από το κλουβί
Ακόμα και τα ταπεινά τρωκτικά ξέρουν από αλτρουισμό, αποικαλύπτουν πειράματα που δημοσιεύονται στο Science: αρουραίοι έσπευδαν να απελευθερώσουν συντρόφους τους από το κλουβί ακόμα κι αν χρειαζόταν να στερηθούν έναν δελεαστικό μεζέ.
Αν και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι είναι από τα πιο κακά όντα στον πλανήτη, όπως αποδεικνύεται, οι αρουραίοι έχουν μια πολύ καλή πλευρά που θα ζήλευαν πολλοί άνθρωποι: διαθέτουν αλτρουιστική συμπεριφορά και μάλιστα ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Πειράματα που έγιναν στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αρουραίοι σπεύδουν να βοηθήσουν άλλα ποντίκια που βρίσκονται σε κίνδυνο ενώ επίσης μοιράζονται μαζί τους την τροφή τους.
Τα πειράματα διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου οι οποίοι φυλάκισαν κάποιους αρουραίους σε κλουβιά και κοντά τους άφησαν άλλους αρουραίους στους οποίους παρείχαν πλήρη ελευθερία. Είδαν ότι οι «ελεύθεροι» αρουραίοι πήγαιναν και έβγαζαν από το κλουβί τους τα φυλακισμένα.
Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν απέτυχαν να αποσπάσουν την προσοχή των ελεύθερων αρουραίων προσφέροντας τους τροφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αρουραίοι δεν δελεάστηκαν και πήγαν να απελευθερώσουν τους άλλους φυλακισμένους αρουραίους πριν ασχοληθούν με την τροφή.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις κάποιοι αρουραίοι επέδειξαν ακόμη πιο αλτρουιστική συμπεριφορά «καπαρώνοντας» πρώτα την τροφή που τους προσφέρθηκε και πηγαίνοντας στη συνέχεια να ελευθερώσουν τους φυλακισμένους αρουραίους και να μοιραστούν μαζί τους την τροφή τους.
«Η δήλωση που κάνουν οι αρουραίοι είναι ότι η ελευθερία τους είναι το ίδιο σημαντική με την απόκτηση τροφής. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη» αναφέρει η Πέγκι Μέισον, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χανταϊός: Ένας επιβάτης του MV Hondius βρίσκεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο στην Ταϊβάν
- Ρομπότ που θέλει να σας πάρει τη δουλειά ολοκλήρωσε βάρδια των 40 ωρών – Και συνεχίζει
- Ξεκίνησε και επίσημα η αναζήτηση του επόμενου Τζέιμς Μποντ
- ΗΑΕ: Επιταχύνουν την κατασκευή πετρελαιαγωγού που θα συμβάλει στην παράκαμψη των Στενών του Ορμούζ
- Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Δωρεάν δράσεις γεμάτες τεχνολογία, τέχνη και δημιουργικότητα για όλη την οικογένεια
- Την άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας – Επεισοδιακή συνεδρίαση, αποχώρησε η αντιπολίτευση





