Την οριστική της αποxώρηση από το σχέδιο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε την Τετάρτη η βουλγαρική κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι το σχέδιο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο.

Το σχέδιο είχε ουσιαστικά «νεκρώσει» λόγω των διαφωνιών της βουλγαρικής πλευράς και η σημερινή ανακοίνωση δεν προκάλεσε έκπληξη.

Η Σόφια προτείνει στη Ρωσία και την Ελλάδα τη διάλυση με αμοιβαία συγκατάθεση της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου 2007 για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, ο οποίος προβλέπεται να έχει μήκος 300 χλμ. και δυνατότητα μεταφοράς έως 50 εκατ. τόνους αργού ετησίως από το λιμάνι Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.

«Η Βουλγαρία προτείνει την συναινετική ακύρωση της τριμερούς, διακυβερνητικής συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα, η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, θα αποσυρθεί από το έργο μονομερώς μετά τη λήξη 12μηνης προθεσμίας, πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Εξηγώντας τη λήψη της απόφασης επισήμανε ότι «σύμφωνα με τις αναλύσεις για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό τους όρους που συμφωνήθηκαν το 2007».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι η ανάλυση της Societe Generale, η οποία είναι σύμβουλος της εταιρίας κατασκευής, έδειξε ότι ο αγωγός δεν ήταν οικονομικά και χρηματοδοτικά βιώσιμος.

Αθήνα: δεν έχουμε ενημέρωση

Η επίσημη απάντηση της Αθήνας για το θέμα είναι ότι δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για οποιαδήποτε αποχώρηση της Βουλγαρίας και ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει το έργο.

«Η Ελλάδα παραμένει απολύτως σταθερή στη διαχρονική στρατηγική επιλογή μας τόσο για τη χρησιμότητα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για την Ελλάδα και την Βουλγαρία, όσο και για τη χρησιμότητα του αγωγού ως στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης αναφερόμενος στην απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την απόφαση της γειτονικής χώρας και προσέθεσε:

«Συνεχίζουμε τις δράσεις μας με βάση την πρόσφατη ελληνοβουλγαρική συνάντηση για προώθηση των περιβαλλοντικών μελετών στις τοπικές κοινωνίες, όπως άλλωστε συζητήθηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή των βουλευτών, του περιφερειάρχη και των δημάρχων του Έβρου, προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα».

Ήπια αντίδραση αναμένεται από τη Μόσχα

Η απόφαση της Βουλγαρία συμβαδίζει με την πάγια θέση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας από το 2009, να επανεξετάσει σημαντικά ενεργειακά έργα που προωθούνται από τη Ρωσία, με σκοπό να τα εγκαταλείψει εάν δεν είναι συμβατά με το εθνικό συμφέρον.

Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές χαιρέτισαν την κίνηση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ορθώς εγκαταλείφθηκε ένα έργο που δεν θα ήταν επωφελές.

Προέβλεψαν δε, ότι η Μόσχα δεν θα αντιδράσει έντονα στην απόφαση. Η Ρωσία αποτελεί ήδη τον βασικό προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, η Βουλγαρία προμηθεύεται σχεδόν όλο το φυσικό της αέριο από την ρωσική Gazprom. Το μόνο διυλιστήριο που λειτουργεί στη χώρα ελέγχεται από την ρωσική LUKOIL, ενώ το πυρηνικό εργοστάσιο που παράγει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι χτισμένο από τη Ρωσία.

«Θα υπάρξουν μάλλον κάποιες αρνητικές επιπτώσεις για την Βουλγαρία, γιατί δεν αρέσει στη Ρωσία να την απορρίπτουν», είπε ο Όγκνιαν Μνίτσεφ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Περιφερειακών και Διεθνών Σπουδών.

«Αλλά το σχέδιο δεν είναι κρίσιμο για την Μόσχα. Η Ρωσία ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο να αρχίσει να κατασκευάζει ένα καινούργιο πυρηνικό εργοστάσιο στην Βουλγαρία και να εξασφαλίσει στήριξη για τον αγωγό (φυσικού αερίου) South Stream», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακήρυξε τον αγωγό South Stream σε «έργο εθνικής σημασίας», παρέχοντας τις ανάλογες διευκολύνσεις.

Ο αγωγός αναμένεται να μεταφέρει έως 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και μετά στην κεντρική Ευρώπη.

Αναμενόμενη -σε μεγάλο βαθμό- απόφαση

Η Σόφια έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι μάλλον θα αποχωρήσει από το έργο εξαιτίας των περιβαλλοντολογικών κινδύνων και της αντίδρασης κατοίκων που φοβούνται ότι θα πλήξει την αλιεία και τον τουρισμό, προσφέροντας ελάχιστα οικονομικά αντισταθμίσματα.

Μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Μπ.Μπορίσοφ το 2009, η Βουλγαρία έχει αλλάξει στάση στα ενεργειακά έργα στα οποία εμπλέκεται η Ρωσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ