Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αστυνομία εναντίον διαδηλωτών που ζητούν μια «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν»

Αστυνομία εναντίον διαδηλωτών που ζητούν μια «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν»

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις κυβέρνησης και αστυνομίας, Ρώσοι διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους της Μόσχας επιχειρώντας να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για εκλογική νοθεία και να ζητήσουν μία Ρωσία χωρίς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, πολίτες συνελήφθησαν, ενώ διαδηλωτές ήλθαν αντιμέτωποι και με υποστηρικτές του Πούτιν μεν να φωνάζουν «ντροπή» και τους δε «Πούτιν, Ρωσία». Αθρόες συλλήψεις από την αστυνομία που προχώρησε σε επίδειξη δύναμης με δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες των δυνάμεων καταστολής να περιπολούν στη Μόσχα. Την ίδια στιγμή το ρωσικό ΥΠΕΞ στρέφεται κατά των ΗΠΑ για τις επικρίσεις τους για τις εκλογές.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις κυβέρνησης και αστυνομίας, Ρώσοι διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους της Μόσχας επιχειρώντας να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για εκλογική νοθεία και να ζητήσουν μία Ρωσία χωρίς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, πολίτες συνελήφθησαν, ερίφθησαν φωτοβολίδες, ενώ διαδηλωτές ήλθαν αντιμέτωποι και με υποστηρικτές του Πούτιν σε κεντρική πλατεία με τους μεν να φωνάζουν «ντροπή» και συνθήματα κατά του κυβερνώντος κόμματος, και τους δε να χτυπούν τύμπανα και να φωνάζουν «Πούτιν, Ρωσία».

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν από τις Αρχές στη Μόσχα με τη δικαιολογία της μη εγκεκριμένης διαδήλωσης και άλλοι 200 στην Αγία Πετρούπολη. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ο Μπόρις Νεμτσόφ, σημαίνοντας παράγοντας της αντιπολίτευσης. Δύο αντιπολιτευόμενοι μπλόγκερ που συνελήφθησαν τη Δευτέρα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 15 ημερών.

Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες των δυνάμεων καταστολής έχουν αναπτυχθεί από το πρωί της Τρίτης στη Μόσχα, με την ρωσική κυβέρνηση να διαμηνύει πως θα κατασταλούν οι διαδηλώσεις «που δεν έχουν επίσημη έγκριση» και την αστυνομία να συμπληρώνει πως δεν θα ανεχθεί τις «προκλήσεις».

Στους δρόμους της Μόσχας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων ετών με τους πολίτες να καταγγέλλουν νοθεία στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών και να ζητούν την «έξοδο» του Πούτιν.

Οι Αρχές προχώρησαν σε 300 συλλήψεις, περνώντας χειροπέδες και στον Αλεξέι Ναβάνι, σφοδρό επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν και εκ των ηγετικών μορφών στο κίνημα κατά της διαφθοράς. Άλλες 120 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε ανάλογη διαδήλωση στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε την Τρίτη να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη μεγαλύτερη εκλογική αποτυχία που υπέστη στα 12 χρόνια της παντοδυναμίας του στη Ρωσία, λέγοντας ότι «οι απώλειες είναι αναπόφευκτες για κάθε κόμμα εξουσίας».

Έχοντας δει την πλειοψηφία της Ενωμένης Ρωσίας στη Δούμα να συρρικνώνεται δραματικά, ο Πούτιν αντέδρασε την Τρίτη χαρακτηρίζοντας από τη μία «αναπόφευκτες τις απώλειες για κάθε κόμμα εξουσίας», και υποσχόμενος παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας συγκέντρωσε ποσοστό 49,5% και η πλειοψηφία του είναι πλέον οριακή. Αποσπά 238 έδρες σε σύνολο 450 εδρών της Δούμας (Κάτω Βουλής).

Το κυβερνών κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει 77 έδρες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, όπου διέθετε την πολύτιμη πλειοψηφία των δύο τρίτων που επέτρεπε την προώθηση αλλαγών στο Σύνταγμα.

Κοινή διαπίστωση της κεντρικής διεθνούς αποστολής παρατηρητών στη Ρωσία είναι ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από παρατυπίες και παραπλάνηση των ψηφοφόρων έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία υπέρ της Ενωμένης Ρωσίας χωρίς πολιτικό ανταγωνισμό και ισότητα.

Αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί στη Ρωσία καταγγέλλουν νοθεία και οι τους επιβεβαιώνουν οι εκτιμήσεις των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» για τη διεξαγωγή των εκλογών, τονίζοντας ότι πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρατυπίες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την κριτική των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024