Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα κήρυξε χθες Κυριακή τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην επαρχία Καζαμάρκα, όπου τις τελευταίες δέκα ημέρες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά σχεδίου κατασκευής ορυχείου χρυσού και χαλκού.

Σε μήνυμά του, ο Ουμάλα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για μια περίοδο 60 ημερών ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και η τάξη.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις άκαρπες συνομιλίες με εκπροσώπους των διαδηλωτών που αντιτίθενται στην κατασκευή του ορυχείου Conga του αμερικανικού ομίλου Newmont.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την επέμβαση του στρατού για να βοηθήσει την αστυνομία στην διατήρηση της τάξης, επίσης απαγορεύει τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις.

Εδώ και δέκα ημέρες η επαρχία Κασαμάρκα, 850χλμ βόρεια της Λίμα, έχει εν μέρει παραλύσει εξαιτίας διαδηλώσεων και οδοφραγμάτων που έστησαν όσοι είναι αντίθετοι στην κατασκευή ορυχείου χρυσού και χαλκού μέχρι το 2014, η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα στον τομέα αυτό, ύψους 4,8 δισ. δολαρίων.

Οι διαδηλωτές τονίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του ορυχείου στους υδάτινους πόρους και γενικά στο περιβάλλον της περιοχής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ