Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με υποβάθμιση απειλεί όλα τα κράτη της Ευρωζώνης η Standard & Poor's

Με υποβάθμιση απειλεί όλα τα κράτη της Ευρωζώνης η Standard & Poor’s

Mε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's έθεσε ουσιαστικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης -περιλαμβανομένης της Γερμανίας και ολόκληρου του πυρήνα των χωρών με άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ- σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση (creditwatch negative). Ο οίκος διακρίνει διάχυση των συστημικών κινδύνων «στην Ευρωζώνη ως σύνολο» και θέτει τη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου ως ορόσημο για τις αποφάσεις του.

Με μία άνευ προηγουμένου κίνηση, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έθεσε, μετά το κλείσιμο των αγορών στη Γουόλ Στριτ, ουσιαστικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης -περιλαμβανομένης της Γερμανίας και ολόκληρου του πυρήνα με άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ- σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση (creditwatch negative).

Ο οίκος ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως θέτει 15 μέλη της Ευρωζώνης σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση. H Κύπρος, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, βρισκόταν ήδη σε creditwatch negative. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε creditwatch, αλλά στη βαθμίδα CC/Negative.

Με υποβάθμιση κατά μία μονάδα απειλούνται η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Οι υπόλοιπες χώρες -στις οποίες βρίσκεται και η Γαλλία- απειλούνται με υποβάθμιση κατά δύο μονάδες.

«Η σημερινή εξέλιξη πηγάζει από την πεποίθησή μας ότι οι συστημικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που δημιουργούν πτωτική πίεση στην πιστοληπτική θέση της Ευρωζώνης ως σύνολο» αναφέρει ο οίκος.

Η S&P επικαλείται πέντε αλληλένδετους παράγοντες για αυτούς τους κινδύνους: Τις ολοένα και πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες σε όλη την Ευρωζώνη, τα αυξανόμενα spread ακόμη και για χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, τις συνεχιζόμενες πολιτικές διαφωνίες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διασφάλιση βαθύτερης οικονομικής διακυβέρνησης, τα υψηλά ποσοστά χρέους σε πολλά κράτη και τον κίνδυνο ύφεσης στο σύνολο της Ευρωζώνης το 2012.

Το creditwatch negative σημαίνει πως υπάρχουν μία στις δύο πιθανότητες να υποβαθμιστούν τα συγκεκριμένα κράτη τις επόμενες 90 ημέρες. Ο οίκος αναφέρει ότι θα εξετάσει τις αξιολογήσεις τους αμέσως μετά την Σύνοδο Κόρυφης της 9ης Δεκεμβρίου και θα κινηθεί αναλόγως.

Ειδικότερα, η «λίστα των 15» έχει ως εξής:

  • Αυστρία AAA/Watch Neg/A-1+
  • Βέλγιο AA/Watch Neg/A-1+
  • Φινλανδία AAA/Watch Neg/A-1+
  • Γαλλία AAA/Watch Neg/A-1+
  • Γερμανία AAA/Watch Neg/A-1+
  • Λουξεμβούργο AAA/Watch Neg/A-1+
  • Ολλανδία AAA/Watch Neg/A-1+
  • Εσθονία AA-/Watch Neg/A-1+
  • Ιρλανδία BBB+/Watch Neg/A-2
  • Ιταλία A/Watch Neg/A-1
  • Μάλτα A/Watch Neg/A-1
  • Πορτογαλία BBB-/Watch Neg/A-3
  • Σλοβακία A+/Watch Neg/A-1
  • Σλοβενία AA-/Watch Neg/A-1+
  • Ισπανία AA-/Watch Neg/A-1+

H εξέλιξη έρχεται ενώ οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πλησιάζουν σε συμφωνία εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου -ενώ Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν, όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος τη Δευτέρα, σε τροποποιήσεις στην ευρωπαϊκή συνθήκη που θα επιτρέπουν ευκολότερα επιβολή κυρώσεων στους δημοσιονομικά «απείθαρχους».

Η πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας αποτελεί ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί, αλλά το να αμφισβητηθεί η άριστη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας θα προξενούσε έκπληξη και, ενδεχομένως, νέα «καταιγίδα» στις ήδη ταραγμένες αγορές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024