Μεγαλύτερη υπευθυνότητα στους χειρισμούς για το γουάν ζητά από την Κίνα ο Μπαράκ Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Κίνα να αναγνωρίσει ότι είναι πλέον μια μεγάλη οικονομία και θα πρέπει να αρχίσει να επιδεικνύει μεγαλύτερη υπευθυνότητα ως προς τους χειρισμούς που αφορούν το νόμισμά της και σε θέματα εμπορίου που πλήττουν αμερικανικές εταιρίες. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο υποσχέθηκε να αυξήσει τις εισαγωγές προϊόντων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Κίνα να αναγνωρίσει ότι είναι πλέον μια μεγάλη οικονομία και θα πρέπει να αρχίσει να επιδεικνύει μεγαλύτερη υπευθυνότητα ως προς τους χειρισμούς που αφορούν το νόμισμά της και σε θέματα εμπορίου που πλήττουν αμερικανικές εταιρίες.
Η Κίνα πρέπει «να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της σήμερα είναι διαφορετικός απ’ ό,τι μπορεί να ήταν πριν από 20 ή 30 χρόνια όταν, δεν πείραζε ιδιαίτερα αν παραβίαζε κάποιους κανόνες, (γιατί) δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο» δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη λήξη της Συνόδου του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC).
«Τώρα έχουν μεγαλώσει. Θα πρέπει να αρχίσουν να βοηθούν στη διαχείριση αυτής της διαδικασίας κατά τρόπο υπεύθυνο» επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την “ειρηνική άνοδο” της Κίνας, αλλά πολύ συχνά το Πεκίνο κατηγορείται ότι “εκμεταλλεύεται το σύστημα” προς όφελός του» σημείωσε.
«Θα συνεχίσουμε να ζητούμε σταθερά να λειτουργεί η Κίνα με τους ίδιους κανόνες με όλους τους άλλους» τόνισε ο Ομπάμα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο είχαν συνομιλίες στη διάρκεια του φόρουμ το σαββατοκύριακο.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οι ΗΠΑ και η Κίνα, έχουν συχνά αντιδικίες σε εμπορικά θέματα και πρόσφατα η αμερικανική Γερουσία ψήφισε νομοθεσία με την οποία υποκινεί το Πεκίνο να επιτρέψει τη γρηγορότερη ανατίμηση του νομίσματός του, του γουάν.
Όπως είπε ο Ομπάμα, έχει επανειλημμένως δηλώσει στον Χου και σε άλλους Κινέζους ηγέτες ότι οι αμερικανικές εταιρίες δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε να αυξήσει τις εισαγωγές προϊόντων, εν μέρει προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη σε διεθνή κλίμακα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Amazon: Όχι στη χρήση εικόνων ΑΙ από πωλητές μετά από νόμο της Νέας Υόρκης
- OHE: Εγκρίθηκε η θητεία του επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα για ακόμα 4 χρόνια – Ποιοί καταψήφισαν
- Ισπανία: Η πυρκαγιά στη Μαδρίτη έχει ξεπεράσει την ικανότητα κατάσβεσής της – Η ΕΕ στέλνει κι άλλες δυνάμεις
- Οι καύσωνες αυξάνουν τη τουριστική ζήτηση για «ψυχρούς προορισμούς»
- Γιορτή σήμερα 25 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]
- Ξέσπασε ο Νεϊμάρ: «Μπορώ να προπονηθώ ή θα με κρίνετε και γι’ αυτό;» (vid)
- Βιομηχανία αγωγών κατά κυβερνήσεων από εταιρείες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442