Προγραμματικές δηλώσεις από τη Δευτέρα με όλα τα μέτωπα ανοικτά
Τη Δευτέρα ξεκινά στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Παπαδήμου, που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη. H νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βουτήξει κατ' ευθείαν στα βαθιά, καθώς στην εβδομάδα που ξεκινά επιστρέφει η τρόικα, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και του προγράμματος συμμετοχής ιδιωτών (PSI), καθώς και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Επιστρέφει, επίσης, η «ομάδας εργασίας» υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στις Βρυξέλλες τις δεσμεύσεις της για τήρηση των συμφωνηθέντων.
Τη Δευτέρα ξεκινά στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αναγκαστεί να βουτήξει κατ’ευθείαν στα βαθιά, καθώς στην κρίσιμη εβδομάδα που ξεκινά επιστρέφει η τρόικα, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η κατάρτιση και κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, να προχωρήσει το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών στη διαδικασία για το ελληνικό χρέος και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στην Αθήνα αναμένεται, λίγο μετά την τρόικα, και η άφιξη της ομάδας εργασίας της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ ενώ η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στις Βρυξέλλες τις δεσμεύσεις της για τήρηση των συμφωνηθέντων.
Το απόγευμα της Δευτέρας (19:00) ξεκινούν, με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και εν συνεχεία των υπουργών, οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, πιθανώς το μεσημέρι της Τετάρτης.
Τα κλιμάκια των ελεγκτών της τρόικας αναμένονται επίσης στις αρχές της εβδομάδας. Εκτός από την εκταμίευση της έκτης δόσης, οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν θα αφορούν την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος -κάτι που πρέπει να «ξεκινήσει άμεσα», όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πηγές του Reuters στο ΔΝΤ ανέφεραν πως, το ζήτημα της δόσης, το Ταμείο επιμένει στην προϋπόθεση να δοθούν δεσμεύσεις από την Αθήνα πριν αποφασιστεί η αποδέσμευσή της.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε υπογραμμίσει την Παρασκευή πως «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος» και πως η προϋπόθεση του Eurogroup για δεσμεύσεις «ισχύει ακόμη».
Αμέσως μετά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, αναμένεται και η «ομάδα εργασίας» της Κομισιόν με την έκθεσή της για τις μεταρρυθμίσεις και δράσεις που κρίνει απαραίτητες. Την καυτή ατζέντα της νέας κυβέρνησης συμπληρώνει και η προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με στόχο ολοκλήρωση της κατάρτισής του τις επόμενες εβδομάδες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φωτιά στη Φθιώτιδα: Σηκώθηκαν 11 εναέρια
- Λιακούλη στη Συνταγματική Αναθεώρηση: Ιδεολογικό χάος στη ΝΔ για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών
- ΕΛΑΣ: Ο συνολικός πλούτος αυξάνεται, η ευημερία δεν μοιράζεται δίκαια – Ευνοείται το 1% σε βάρος του 99%
- Το κάδρο της ναυαγισμένης «εξυγίανσης» και η συμμαχία από τα παλιά
- ΠΑΣΟΚ: Αποτροπιασμός για το βίαιο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη με στόχο στελέχη της ΝΔ – Δεν χωρά στη δημοκρατία
- Ανδρουλάκης: Επίκαιρη ερώτηση στον Μητσοτάκη για την ακρίβεια
- Βουλή: Αλλαγές στα Δικαστικά Συμβούλια των Καραμανλή και Τριαντόπουλο λόγω συνταξιοδοτήσεων
- Χείλη ερμητικά κλειστά: Πόσοι είχαν υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας με τα θύματα του Έπσταϊν;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/yong-chuan-tan-FPm5MGSqD3w-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442