Αύξησε η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα
Με την πίεση των αγορών σε βάρος των ιταλικών ομολόγων να γίνονται ασφυκτικές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης -όπως είχε «δείξει» ο νέος πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι στην πρώτη του συνέντευξη κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η ΕΚΤ παρενέβη στις αγορές ομολόγων αγοράζοντας χρεόγραφα ύψους 9,5 δισ. ευρώ.
Με την πίεση των αγορών σε βάρος των ιταλικών ομολόγων να γίνονται ασφυκτικές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης -όπως είχε «δείξει» ο νέος πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι στην πρώτη του συνέντευξη κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η ΕΚΤ παρενέβη στις αγορές ομολόγων αγοράζοντας χρεόγραφα ύψους 9,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα.
Οι αγορές της περασμένης εβδομάδας είναι οι υψηλότερες από τα μέσα Σεπτεμβρίου και ανεβάζουν το συνολικό πρόγραμμα στα 183 δισ. ευρώ.
Η αύξηση καταγράφεται μόλις μερικές ημέρες αφού ο Ντράγκι ανέλαβε την προεδρία της ΕΚΤ από τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ενώ η Τράπεζα συνεχίζει δημοσίως να αντιστέκεται στις πολιτικές πιέσεις από χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία να αυξήσει τις αγορές ομολόγων ώστε να θωρακίσει την Ιταλία, την Ισπανία και άλλα υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης.
Πάγια πρακτική της ΕΚΤ είναι να μην δίνει λεπτομέρειες για τις αγορές ανά χώρα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, αναλυτές και διαπραγματευτές εκτιμούν πως η Τράπεζα αγόρασε περίπου 45 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους και έχει επικεντρωθεί κυρίως στο ιταλικό και το ισπανικό χρέος, δαπανώντας επιπλέον 100 δισ. ευρώ από τότε που ξεκίνησε και πάλι τις αγορές στις αρχές Αυγούστου.
Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα, αλλά χρειάζονται δύο με τρεις ημέρες για να διακανονιστούν, κάτι που σημαίνει ότι όταν η τράπεζα αγοράζει, τα στοιχεία δεν παρέχουν πλήρη εικόνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Ουκρανία λέει πως έπληξε πετρελαϊκή εγκατάσταση που εφοδιάζει τη Μόσχα
- Με ανοιχτό πούλμαν στον Πειραιά οι πρωταθλητές Ευρώπης (pics)
- Οι διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές σε κίνδυνο – Αιτία, γεωπολιτικές εντάσεις και ελλείψεις χρηματοδότησης
- Euroleague: Υπόκλιση στο λαό του Θρύλου από την Marca και την AS – Η «ηρωική» Ρεάλ και ο «θρίαμβος» του Ολυμπιακού
- Τα συγχαρητήρια του Νίκου Γκάλη στον Ολυμπιακό: «Κάθε επιτυχία να φέρνει περισσότερα παιδιά στο μπάσκετ» (pic)
- Πέθανε η Γωγώ Μαστροκώστα
- Μπαρτζώκας: «Θέλω να αφιερώσω την κούπα σε ένα αγαπημένο άνθρωπό μας…»
- Ξυπόλητος ο Χολ: Πού έδωσε τα παπούτσια του ο Αμερικανός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442