Την πρώτη σημαντική διπλωματική νίκη καταγράφουν οι Παλαιστίνιοι στο πλαίσιο του αγώνα για διεθνή αναγνώριση με τη θετική ψήφο της UNESCO στο αίτημα για την πλήρη ένταξή τους στον επιστημονικό και πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Παλαιστίνη αποκτά έδρα στην UNESCO με 107 ψήφους υπέρ (ανάμεσά τους Ελλάδα και Γαλλία), 14 κατά (συμπεριλαμβανομένων ΗΠΑ, Ισραήλ) και 52 αποχές. Ιστορική ημέρα και νίκη της Δικαιοσύνης χαιρετίζουν οι Παλαιστίνιοι. Για πλήγμα στην προοπτική ειρήνευσης μιλά το Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αναστολή της χρηματοδότησής τους στην UNESCO, που καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού.

Την πρώτη σημαντική διπλωματική νίκη καταγράφουν οι Παλαιστίνιοι στο πλαίσιο του αγώνα για διεθνή αναγνώριση με τη θετική ψήφο της UNESCO στο αίτημα για την πλήρη ένταξή τους στον επιστημονικό και πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Παλαιστίνη αποκτά έδρα στην UNESCO με 107 ψήφους υπέρ (ανάμεσά τους Ελλάδα και Γαλλία), 14 κατά (συμπεριλαμβανομένων ΗΠΑ, Ισραήλ) και 52 αποχές. Πανηγυρισμοί στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης στο Παρίσι.

Ιστορική ημέρα και νίκη της Δικαιοσύνης χαιρετίζουν οι Παλαιστίνιοι. Για πλήγμα στην προοπτική ειρήνευσης μιλά το Ισραήλ διαμηνύοντας ότι «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια». Πρόωρη και αντιπαραγωγική η απόφαση δηλώνουν οι ΗΠΑ, έχοντας εκ των προτέρων προειδοποιήσει με αναστολή της χρηματοδότησής τους στην UNESCO, που καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού.

«Η Παλαιστίνη μέλος της UNESCO»

«Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να δεχθεί την Παλαιστίνη ως μέλος της UNESCO» ανακοινώθηκε μετά την ψηφοφορία στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι. Οι Παλαιστίνιοι είχαν καθεστώς παρατηρητή από το 1974 στην UNESCO και η πλήρης ένταξη απαιτούσε την έγκριση πλειοψηφίας δύο τρίτων στο σώμα των 193 κρατών-μελών.

Η Ελλάδα και η Γαλλία ψήφισαν υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος, όπως και η Κίνα και η Ινδία. Η Γερμανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς καταψήφισαν, η Ιταλία καθώς και η Βρετανία απείχαν.

Για «νίκη του Δικαίου, της Δικαιοσύνης και της ελευθερίας» μίλησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

«Είναι πραγματικά μία ιστορική στιγμή που δίνει στην Παλαιστίνη κάποια από τα δικαιώματά της. […] που εξαλείφει ένα μέρος μιας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού» ήλθε να προσθέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μάλκι.

Για ιστορική ημέρα για τους Παλαιστίνιους μίλησε και σύμβουλος Αμπάς, επισημαίνοντας πως «για εμάς αυτό είναι ένα πολιτικό βήμα από τα πολλά που πρέπει να κάνουμε στον αγώνα μας για να κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας, και πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά στην ανεξαρτησία από ποτέ».

Οργή στο Ισραήλ – Αντιδρούν οι ΗΠΑ

Τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν για την ένταξή τους ως πλήρες μέλος στην UNESCO, το Ισραήλ μιλά για πλήγμα στην προοπτική ειρήνευσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες για μία «πρόωρη» και «αντιπαραγωγική» απόφαση.

«Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανέλαβαν μονομερείς ενέργειες στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης αυτής σήμερα. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε τέτοιες κινήσεις που βλάπτουν το Ισραήλ» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μιλώντας από το βήμα της Κνεσέτ.

«Αυτός είναι ένας μονομερής παλαιστινιακός ελιγμός που δεν θα φέρει καμία αλλαγή επί του εδάφους, αλλά θα απομακρύνεται περαιτέρω την προοπτική μίας ειρηνευτικής συμφωνίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που είχε εκδωθεί νωρίτερα από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτή η απόφαση δεν μετατρέπει την Παλαιστινιακή Αρχή σε κράτος, αντίθετα φέρνει πρόσθετα βάρη στην πορεία προς την αναβίωση των διαπραγματεύσεων» υπογραμμίζει η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Με την ειρηνευτική διαδικασία σε τέλμα και εν μέσω της μάχης για ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι Παλαιστίνιοι «είδαν» στην UNESCO μία ταχύτερη δίοδο για να εξασφαλίσουν κρατική οντότητα από τη διεθνή κοινότητα.

Ωστόσο, το θέμα προκάλεσε μεγάλες εντάσεις και -άκαρπες- διπλωματικές πιέσεις από τις ΗΠΑ ώστε να αποσυρθεί το αίτημα προς την UNESCO.

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι το αίτημα να αναγνωρισθεί ένα παλαιστινιακό κράτος από την UNESCO ήταν πρόωρο, δεδομένου ότι το θέμα εξετάζεται ακόμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη προειδοποιήσει -και ανακοίνωσαν πως έλαβαν τη σχετική απόφαση- πως σε περίπτωση που εγκριθεί το αίτημα για την αναβάθμιση των Παλαιστινίων σε πλήρες μέλος θα αναστείλουν τη χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. δολαρίων της Οργάνωσης του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) -η χρηματοδότηση των ΗΠΑ καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού της UNESCO.

Από πλευρά του το Ισραήλ, όπως και οι ΗΠΑ, αναμένεται να αποσύρει την οικονομική συνεισφορά του στον Οργανισμό, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Unesco.

Σύμφωνα με Ισραηλινό διπλωμάτη, το Ισραήλ θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και θα σταματήσει την χρηματοδότηση του οργανισμού. «Δεν νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις ετήσιες συνεισφορές μας, θα ακολουθήσουμε τους Αμερικανούς που θα αποσύρουν περίπου το ένα τέταρτο (22%) του προϋπολογισμού της Unesco» δήλωσε.

«Θα είναι αδύνατον για την Unesco να εκπληρώσει την αποστολή της» ανέφερε.

Η ψηφοφορία στην UNESCO ήλθε ένα μήνα αφότου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται το Νοέμβριο και οι ΗΠΑ αναμένεται να κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο -στην UNESCO οι ΗΠΑ δεν είχαν ανάλογο δικαίωμα.

«Η ψηφοφορία της αναγνώρισης της Παλαιστινιακής Αρχής σήμερα στην UNESCO είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική σε σχέση με το στόχο της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις δήλωσε από πλευράς της ότι η σημερινή ψηφοφορία στην UNESCO είναι «εξαιρετικά επιζήμια» για τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr