Οι ΗΠΑ πρόκειται να διακόψουν τη χρηματοδότηση της UNESCO σε αντίδραση στην ένταξη της Παλαιστίνης στο διεθνή Οργανισμό ως ισότιμου μέλους του με την οποία διαφωνούσε η Ουάσινγκτον. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δώσει το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο αναμενόταν να καταβληθεί το Νοέμβριο. Έκκληση για εξασφάλιση της χρηματοδότησης έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διασφαλίζουν ποσοστό 22% στο συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό της Unesco.

Οι ΗΠΑ πρόκειται να διακόψουν τη χρηματοδότηση της UNESCO σε αντίδραση στην ένταξη της Παλαιστίνης στο διεθνή Οργανισμό ως ισότιμου μέλους του με την οποία διαφωνούσε η Ουάσινγκτον.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, οι ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν τη χρηματοδότηση εξαιτίας δύο νόμων που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση ενός Οργανισμού του ΟΗΕ, ο οποίος θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δώσει το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο αναμενόταν να καταβληθεί το Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διασφαλίζουν ποσοστό 22% στο συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό της Unesco.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, απηύθυνε έκκληση να αναληφθεί συντονισμένη δράση ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματοδότηση της Unesco, ύστερα από την ένταξη της Παλαιστίνης.

«Θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε πρακτικές λύσεις, για να διαφυλαχθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι της Unesco», επισήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αποφεύγοντας όμως να σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με την οποία η Παλαιστίνη έγινε ισότιμο μέλος στο διεθνή Οργανισμό. Επισήμανε ακόμη ότι «μετά από τη σημερινή ψηφοφορία, μπορεί να προκύψουν επιπτώσεις στις χρηματοδοτήσεις από ορισμένα κράτη μέλη» αλλά δεν τα κατονόμασε.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση που κάλεσε όλα τα μέλη της Unesco να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Οργανισμό και «να μην πάρουν καμία βιαστική απόφαση» μετά την ψηφοφορία υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να αποτρέψουμε δυσμενείς συνέπειες για τη δράση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει θέσει την ειρήνη, την εξάλειψη της φτώχειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών στο επίκεντρο της δράσης του», είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr