
Τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» του χρέους, εκτιμά το IIF
Τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες αναμένεται να αποδεχθούν την απομείωση κατά 50% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα, με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά τις θέσεις των ασφαλιστικών εταιριών.
Τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες αναμένεται να αποδεχθούν την απομείωση κατά 50% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF- εκπροσωπεί τους ιδιώτες στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους) Τσάρλς Νταλάρα, με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι (ποσοστό) άνω του 90% των τραπεζών θα συμμετάσχουν», σημείωσε ο Τσάρλς Νταλάρα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας εκ μέρους του τραπεζικού τομέα και ιδιωτών κατόχων ομολόγων, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Αναμένω ότι η μείωση θα είναι περίπου 100 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σχεδόν το 35-40% του ΑΕΠ», σημείωσε.
Πάντως, δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά στις αντίστοιχες τοποθετήσεις ασφαλιστικών εταιριών σε ελληνικά ομόλογα «Ίσως χρειαστεί λίγη πειθώ ακόμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
O κ. Νταλάρα αποκαλύπτει ότι οι κρατικές εγγυήσεις που βρίσκονταν στο τραπέζι, κατά τη Σϋνοδο Κορυφής την περασμένη Τετάρτη, για «κούρεμα» ύψους 50% δεν ήταν επαρκείς για τις τράπεζες.
Εκεί λοιπόν παρενέβη η Γερμανίδα καγκελάριος και ανέβασε τις εγγυήσεις από τα 20 στα 30 δισ ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική συμφωνία, είπε.
Εκ των ομολόγων αξίας 206 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα στα χέρια ιδιωτών, η ασφαλιστική βιομηχανία κατέχει μερίδιο 24 δισ. ευρώ, αλλά η έκθεσή τους είναι λιγότερο διαυγής από ότι στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος αποκάλυψε πρόσφατα επακριβώς τις αντίστοιχες τοποθετήσεις του στο πλαίσιο ελέγχων κεφαλαιακής επάρκειας που διενεργήθηκαν στην Ευρώπη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δουδωνής: Δεν υπάρχει πραγματικό σενάριο να επιστρέψει ο Τσίπρας στη διακυβέρνηση – Θα έλεγα στον Δούκα, «Forget it, Harris»
- Σιάτλ: Οδηγός ακολούθησε τις οδηγίες του GPS και… μπήκε στις γραμμές του τραμ
- Νεπάλ: Ορειβάτης που είχε χαθεί στο Έβερεστ, βρέθηκε ζωντανός έξι ημέρες αργότερα
- Παραδόθηκε το νέο δημαρχείο στο Δήμο Βέλου-Βόχας
- Ισραήλ: Κλιμακώνει τον εποικισμό – Σχεδιάζει κατασκευή νέων εβραϊκών κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
- Από κάπνισμα μελισσών η φωτιά στο λόφο της Φιλοθέης – Αναζητούνται οι μελισσοκόμοι
