
Νέα καταδίκη της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ για «φίμωση» αναφορών στη γενοκτονία των Αρμενίων
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ομόφωνη απόφαση του, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης στην περίπτωση του Αλτούνγκ Τανέρ Ακμάν, καθηγητή της ιστορίας και εκδότη, ο οποίος σε κείμενά του χαρακτήρισε «γενοκτονία» τον αφανισμό των Αρμενίων στην Τουρκία το 1915.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ομόφωνη απόφαση του, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης στην περίπτωση του Αλτούνγκ Τανέρ Ακμάν, καθηγητή της ιστορίας και εκδότη, ο οποίος σε κείμενά του χαρακτήρισε «γενοκτονία» τον αφανισμό των Αρμενίων στην Τουρκία το 1915.
Ο Τανέρ Ακμάν υποστήριξε στην προσφυγή του ότι, εξαιτίας των διώξεων και των απειλών ακόμη και για την ίδια του τη ζωή που δέχθηκε από τις τουρκικές Αρχές, αλλά και από εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας, ζούσε μόνιμα υπό μεγάλη πίεση και άγχος και εν τέλει αναγκάσθηκε να σταματήσει να γράφει τις ιστορικές του τοποθετήσεις για το Αρμενικό ζήτημα.
Στην καταδικαστική του απόφαση το ΕΔΑΔ αποδέχθηκε ότι οι απειλές που δέχονταν ο Ακμάν ήταν πραγματικές και συνιστούσαν κίνδυνο για την ζωή του και θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί σε όλες τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχει εκδώσει κατά της Τουρκίας, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, σε περιπτώσεις δημοσιογράφων και συγγραφέων, που αναφέρονταν στα γραπτά τους στην γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 στην Τουρκία.
Ως τέτοιες αναφέρονται οι περιπτώσεις εξεχόντων, όπως χαρακτηρίζονται, δημοσιογράφων και συγγραφέων όπως ο Ελίφ Σαφάκ, ο Ορχάν Παμούκ και ο Χραντ Ντινκ.
Με την απόφαση του το Δικαστήριο επικρίνει, εκ νέου, την Τουρκία για το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει ως γενοκτονία τον αφανισμό των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 και δήλωσε ότι θ’ αποφασίσει, σε μεταγενέστερο χρόνο, για το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης που πρέπει να καταβληθεί στον Τανέρ Ακμάν, για την ηθική και υλική βλάβη που υπέστη εξαιτίας των διώξεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442