Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Οριστική, καθαρή και ασφαλή» λύση μέχρι την Τετάρτη επιδιώκει η Αθήνα

«Οριστική, καθαρή και ασφαλή» λύση μέχρι την Τετάρτη επιδιώκει η Αθήνα

Συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ν.Σαρκοζί είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, παρουσία των κ.κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζ.Μπαρόζο και Ευ.Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, o ελληνικός στόχος είναι να βρεθεί μέχρι την Τετάρτη μία λύση η οποία θα είναι «οριστική, καθαρή και ασφαλής». Το ποσοστό του «κουρέματος» παραμένει ανοιχτό, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες συνεχίζονται και η όποια ρύθμιση θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα. Πηγές ανέφεραν ότι οι τραπεζίτες συμφωνούν σε εθελοντικό «κούρεμα» έως και 40%, αλλά οι πολιτικές πιέσεις αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 50%.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, από ευρωπαϊκής πλευράς, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο και, από ελληνικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωνε ότι o ελληνικός στόχος είναι η εξεύρεση μιας λύσης αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι «οριστική, καθαρή και ασφαλής, τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως».

Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη, κατά τρόπο που θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού άχθους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πάγια θέση των Ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.

Ανοιχτό το ποσοστό του «κουρέματος»

Όλες οι πηγές συμφωνούν ότι μη εκούσια συμμετοχή των ιδιωτών δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των Βρυξελλών. Γερμανικές τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι τραπεζίτες συμφωνούν σε εθελοντικό «κούρεμα» έως και 40%, αλλά οι πολιτικές πιέσεις αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 50%.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες ενός «κουρέματος» σε ποσοστό 50% ή και 60% για τις τράπεζες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι τράπεζες και οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Τα κεφάλαια που ενδεχομένως θα χρειαστούν κάποιες τράπεζες θα πρέπει, όπως τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, να τα αναζητήσουν αρχικά στις αγορές, αν αυτό αποτύχει στα κράτη, και αν και αυτό δεν είναι δυνατό στο ευρωπαϊκό Ταμείο το οποίο υπάρχει για το σκοπό αυτό.

Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία που κρατούν σημαντικό ποσοστό του ελληνικού χρέους, αυτά θα κληθούν να τα στηριχθούν τα κράτη, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, αν επιτευχθεί λύση, αυτή θα είναι στη βάση ότι οι δανειστές και εταίροι μας αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των ελλειμμάτων. Θα πρέπει να μπορεί, με άλλα λόγια, να πληρώνει μόνη της μισθούς και συντάξεις και να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα κόμματα για το «κούρεμα»

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, επισήμανε ότι ο Αντώνης Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ, παρουσίασε τις θέσεις του, που συμπυκνώνονται «στην αναγκαιότητα επίτευξης της δημοσιονομικής προσαρμογής, προσανατολισμένης στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας μας και στη διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής. Στην αναγκαιότητα βιώσιμης αντιμετώπισης του ελληνικού δημόσιου χρέους, λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τους σημαντικούς κινδύνους που συνεπάγονται από ένα μεγαλύτερο ‘κούρεμά’ του»

Το ΚΚΕ μέσω του εκπροσώπου του, Παναγιώτη Μεντρέκα τονίζει: «Στη λυκοσυμμαχία μέσω άγριων τσακωμών παζαρεύουν το ‘κούρεμα’ ετοιμάζοντας νέα βάρβαρα μνημόνια, εδώ η πλουτοκρατία εξυφαίνει διάφορα σενάρια για να βρει κυβέρνηση που θα δέσει το λαό».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στις εργασίες του τακτικού συνεδρίου του Die Linke ζήτησε να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την πολιτική της λιτότητας και πρόσθεσε: «Όσο κούρεμα κι αν αποφασίσουν σήμερα αν το συνοδεύσουν από πολιτικές λιτότητας, τότε σε ένα μήνα θα είναι αναγκασμένοι να ξανασυζητήσουν για νέο κούρεμα».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Το πολύ ‘κούρεμα’ θα μας οδηγήσει τελικά, στο να κυκλοφορούμε με… ‘περουκίνι’. Οι συνέπειες ενός αλόγιστου ‘κουρέματος’, είναι εξίσου τρομακτικές με εκείνες της επιστροφής στη δραχμή».

Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει: «Η ευρωζώνη οδηγείται στα όριά της από την έλλειψη οράματος και πολιτικών επιλογών των ηγέτιδων δυνάμεων για την οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση της ΕΕ».

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της γιατί κάθε μέρα αναβολής των οριστικών αποφάσεων είναι πλήγμα για την ίδια την Ευρώπη. Το βέβαιο είναι ότι το όποιο πακέτο λύσης, ιδίως για την Ελλάδα, πρέπει να προβλέπει πόρους για σημαντικές νέες επενδύσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024