
Μείωση του ελλείμματος της Κύπρου, αύξηση του χρέους, σύμφωνα με την Eurostat
Μείωση κατέγραψε το δημόσιο έλλειμμα της Κύπρου το 2010, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το χρέος, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat.
Μείωση κατέγραψε το δημόσιο έλλειμμα της Κύπρου το 2010, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το χρέος, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat.
Ειδικότερα, το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε σε απόλυτους αριθμούς σε 923 εκατ. ευρώ, έναντι 1.030 εκατ. ευρώ το 2009. Σε ποσοστό του ΑΕΠ κυμάνθηκε στο -4,6% από -5,4% το 2009. Το δημόσιο χρέος έφτασε τα 10.653 εκατ. ευρώ από 9.865 εκατ. ευρώ το 2009. Σε ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 61,5%, ενώ το 2009 ήταν 58,5%.
Αναφορικά με τα δημόσια έσοδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εurostat, το 2010 αυξήθηκαν φτάνοντας στο 41,0% του ΑΕΠ από 40,1% το 2009. Αυξημένες ήταν και οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες έφτασαν το 46,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2009 είχαν κυμανθεί στο 46,2% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στα 24.125 εκατ. ευρώ (-10,6% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος στα 329.351 εκατ. ευρώ (144,9% του ΑΕΠ).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο τρεις από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης εμφάνισαν το 2010 έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, που είναι και το ανώτατο αποδεκτό όριο. Πρόκειται για το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και την Εσθονία. Όλες οι υπόλοιπες βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης. Στο σύνολο της Ευρωζώνης καταγράφηκε μέσο δημόσιο έλλειμμα 6,2% του ΑΕΠ ή 572.526 εκατ. ευρώ. Το μέσο δημόσιο χρέος ανήλθε στο 85,4% του ΑΕΠ ή 7.822.443 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ανεξαρτητοποιήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη – Τις επόμενες ημέρες παραιτείται και απο αντιπρόεδρος της Βουλής
- Το τελευταίο αντίο στη μεγάλη ηθοποιό Μάρω Κοντού
- Ο Βίντσιτς σφυρίζει τον τελικό του Μουντιάλ – Τα δάκρυα του Σλοβένου τη στιγμή της ανακοίνωσης (vid, pics)
- Εγκληματική οργάνωση διακινούσε μετανάστες – Πώς δρούσε από τον Έβρο έως τη Θεσσαλονίκη
- Μηχανογραφικό: Μέχρι στις 2 το μεσημέρι η δυνατότητα διαγραφής σχολών
- Τροχαία – Γιατί πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί το καλοκαίρι
- «Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί»: Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την ίαση του τελευταίου μολυσμένου ασθενή
- Εξαιρετικός ο Πουλακίδας στο Λας Βέγκας υπό το βλέμμα του Μπαρτζώκα (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442