Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αντίθετος σε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50% ο Μ. Σάλλας

Αντίθετος σε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50% ο Μ. Σάλλας

Την επικινδυνότητα των απόψεων εκείνων που υποστηρίζουν πως «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα ήταν λύση για το κρατικό χρέος υπογραμμίζει σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ.Σάλλας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο επικεφαλής της Τράπεζας σημείωσε πως όσοι υποστηρίζουν το μεγάλο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή πάνω από 21%, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εκείνοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, ούτε από την κατάρρευση της Ελλάδας και φυσικά ούτε από τα χαρτοφυλάκια τους και εκείνοι που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και το πιθανότερο ούτε καν περί ποίου «κουρέματος» πρόκειται.

Την επικινδυνότητα των απόψεων εκείνων που υποστηρίζουν πως «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα ήταν λύση για το κρατικό χρέος της Ελλάδας υπογραμμίζει σε τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πως όσοι υποστηρίζουν το μεγάλο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή πάνω από 21%, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, ούτε από την κατάρρευση της Ελλάδας και φυσικά ούτε από τα χαρτοφυλάκια τους και στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτοί που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και το πιθανότερο ούτε καν περί ποίου «κουρέματος» πρόκειται.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως με βάση τις συμμετοχές που εκτιμάται ότι δηλώθηκαν για το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) της 21ης Ιουλίου, εάν αντί για το 21% «κούρεμα» που προέβλεπε η απόφαση αυτή, τώρα το εθελοντικό «κούρεμα» φθάσει στο 50%, τότε οδηγούμαστε σε μία επιπλέον μείωση του δημοσίου χρέους ουσιαστικά κατά 20 έως 25 δισ. ευρώ περίπου, σε παρούσες αξίες, και όχι κατά 180 δισ. ευρώ, που πολλοί, είτε από αφέλεια είτε από ελλιπή ενημέρωση, πιστεύουν. Το όφελος δηλαδή θα ήταν περίπου 20-25 δισ. ευρώ, το οποίο, όμως, κατά το μεγαλύτερο μέρος, η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη και πάλι να το ξαναδανειστεί από τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ, προκειμένου να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία και να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

«Μιλάμε δηλαδή, στο τέλος της ημέρας, για ένα όφελος της τάξης των 10 ή 15 δισ. ευρώ, από ένα σύνολο χρέους 360 δισ. ευρώ. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι στο προτεινόμενο από διαφόρους «κούρεμα» μέσω του PSI , εξαιρούνται τα Ομόλογα της ECB, περίπου € 60 δις ονομαστικής αξίας, τα δάνεια της τρόικα, ύψους 65 δισ. ευρώ, άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δισ. ευρώ, τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δισ. ευρώ, ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 40 – 45 δισ. ευρώ, άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου και ασφαλώς εκείνους στο εξωτερικό οι οποίοι και δεν προσήλθαν ούτε στο «κούρεμα» του 21% στο PSI του Ιουλίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σάλλας τόνισε πως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι αυτοί που δήλωσαν συμμετοχή για την συγκεκριμένη περίοδο λήξης ομολόγων στο PSI του Ιουλίου, ήταν σχεδόν πάνω από 50% ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, η διαδικασία αφορά κυρίως στο ελληνικό ασφαλιστικό και τραπεζικό σύστημα, για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ξαναδανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της αύξησης «κουρέματος».

Προειδοποιεί δε πως θα έχουμε το φαινόμενο, το Ελληνικό Δημόσιο να αποδέχεται να διαγράψουν τα ελληνικά ιδρύματα χρέος που θα τα οδηγήσει σε μείωση των αποθεματικών ή της κεφαλαιακής τους επάρκειας, για να δανειστεί στη συνέχεια και πάλι το από διεθνείς οργανισμούς για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να καλύψει τα Ταμεία.

Καταλήγοντας υποστηρίζει πως συνέπεια όλων αυτών θα είναι η χώρα να καταρρακώνεται διεθνώς, να της ασκούν ακόμη περισσότερες πιέσεις, να δημιουργείται κίνδυνος μόλυνσης ολόκληρου του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και να διαλύεται για πολλά χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει υποστεί ήδη δεκάδες δισεκατομμύρια ζημία από την όλη συζήτηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024