
Η σύγχρονη Ελλάδα στα πρόθυρα της Γαλλικής Επανάστασης
Τραγικά παρόμοιες καταστάσεις θα οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα;
Στην κούνια του πρίγκιπα που προοριζόταν να διαδεχθεί τον Λουδοβίκο τον XV βρέθηκαν κάποτε δύο σακουλάκια. Το πρώτο περιείχε αλεύρι και το δεύτερο μπαρούτι. Μαζί με τα σακουλάκια υπήρχε ένα σημείωμα που σε ελεύθερη μετάφραση έλεγε:
Αν μας λείψει το ένα θα έχουμε άφθονο από το άλλο.
Οι αρχές έκλεισαν ως υπεύθυνη μια από τις τροφούς του μωρού στη Βαστίλη αλλά η υπόθεση ποτέ δεν εξιχνιάστηκε. Το σημείωμα όμως αποδείχθηκε προφητικό αφού κατά τη βασιλεία του Λουδοβίκου του XVI (μικρού αδερφού του μωρού που τελικά πέθανε σε νεαρή ηλικία), πρώτα ξεκίνησαν εξεγέρσεις για το ψωμί και μετά έγινε η κανονική επανάσταση.
Ως βασιλιάς ο Λουδοβίκος είχε συναίσθηση των προβλημάτων και έγιναν προσπάθειες από υπουργούς για την επίλυση της κατάστασης. Προώθησαν μεταρρυθμίσεις για να απελευθερώσουν τα επαγγέλματα, να απολύσουν δημόσιους υπαλλήλους αντικαθιστώντας τους με νεότερο τεχνολογικό εξοπλισμό (στα ταχυδρομεία), να επιβάλουν σε όλους να πληρώνουν φόρους και να σταματήσουν την ευνοιοκρατία. Έβαλαν επίσης ως στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος (από τότε μας έρχεται αυτή η πρακτική).
Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά; Αν ναι τότε θα θυμηθείτε πως μετά από λίγο καιρό όλες οι μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν και ο θρόνος οδηγήθηκε τελικά στην καταστροφή.
Η Γαλλική Επανάσταση βέβαια ήταν πηγή δόξας για τη χώρα που κατάφερε να πολεμήσει μόνη της εναντίον όλων των Ευρωπαϊκών κρατών και αρκετών εσωτερικών εχθρών και τελικά να επικρατήσει.
Υπήρχε όμως εκεί μια δυναμική αστική τάξη ικανή να ηγηθεί της χώρας και να ξεπεράσει τις κρίσεις που επιφύλαττε το μέλλον. Στην Ελλάδα τι υπάρχει;
Γιώργος Επιτήδειος
- Οι τελευταίες οδηγίες για το live των Iron Maiden στο ΟΑΚΑ
- Κακάο: Οι τιμές καταρρέουν και η πραγματική σοκολάτα… επιστρέφει
- Φορολογικές δηλώσεις: Πώς δηλώνονται οι φιλοξενούμενοι – Οι παγίδες στο Ε1
- Διαπλανητικό έπος – Το Perseverance της NASA ολοκληρώνει μαραθώνιο στον Άρη
- Μπαρτζώκας: «Αν θέλει ο Θεός να μας το δώσει αυτή τη φορά, θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι»
- Από τον α’ γύρο η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών – Τι αλλαγές φέρνει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Οσμή: «Παράνομη εκπομπή υγραερίου» βλέπουν οι επιστήμονες – Γιατί δεν έγιναν μετρήσεις
- Γιασικεβίτσιους: «Ο Μπαρτζώκας έχει καλό σερί στο ΟΑΚΑ, είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Απελάθηκε η βρεφονηπιοκόμος που κακοποιούσε μωρά – Εξοργισμένοι οι γονείς [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/Ροκσανα-Λεψκα-102x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 21.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/loris-raselli-5kmTb29x1ic-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442