Το μέσο εισόδημα στη Βρετανία θα μειωθεί κατά 7% από το 2009 ως το 2012, μια πτώση που δεν έχει προηγούμενο τα 35 τελευταία χρόνια και εξαιτίας της οποίας θα περάσουν στη φτώχεια 600.000 παιδιά επιπλέον, αναφέρεται σε μελέτη που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις προβολές του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (IFS), ενός ανεξάρτητου και έγκυρου ερευνητικού οργανισμού, η Βρετανία στα τέλη του 2013 θα έχει συνολικά 3,1 εκατομμύρια παιδιά που θα ζουν στη φτώχεια, δηλαδή σε νοικοκυριά που θα έχουν εισόδημα ίσο ή χαμηλότερο του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.

Το επίπεδο ρεκόρ του πληθωρισμού, σχεδόν 5%, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα λιτότητας, που μεταφράζεται κυρίως στον περιορισμό των κοινωνικών παροχών, εξηγεί σε μεγάλο μέρος το φαινόμενο, επισημαίνει το IFS.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο στόχος που έχει τεθεί από τους Εργατικούς – βρίσκονταν στην εξουσία από το 1997 ως το 2010- να μειωθεί το 2020 στο 5% το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας δεν θα καταστεί δυνατό να τηρηθεί, καθώς το IFS προβλέπει ότι το εν λόγω ποσοστό θα έχει φτάσει το 23% τη χρονιά αυτή, αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές.

Σε μια πρώτη αντίδραση, εκπρόσωπος της συντηρητικής κυβέρνησης επέκρινε τη μελέτη ότι δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει για να ενθαρρυνθεί «η επιστροφή στην εργασία οικογενειών που ζουν αυτή τη στιγμή με κοινωνικές παροχές» και οι οποίες θα μειώσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, το συνολικό επίπεδο της φτώχειας.

Η Άλισον Γκράχαμ, υπεύθυνη μη κυβερνητικής οργάνωσης που μάχεται κατά της φτώχειας των παιδιών, χαρακτήρισε τη μελέτη «καταστροφική» για την κυβέρνηση, καθώς δείχνει πως η πολιτική της «θα κάνει τους φτωχούς ακόμη φτωχότερους».

health.in.gr,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο