Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαιρετίζει η ΕΕ τη σύσταση του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας

Χαιρετίζει η ΕΕ τη σύσταση του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας

Καλωσορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη συγκρότηση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, οργάνου που συσπειρώνει την πλειοψηφία των κομμάτων και οργανώσεων που αντιτίθενται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάνοντας λόγο για ένα «θετικό βήμα» προς την επίλυση της κρίσης στη Συρία. Στην ανακοίνωση που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο χαιρετίζουν ιδιαίτερα την απόρριψη της βίας από το Συμβούλιο και τη δέσμευσή του στις δημοκρατικές αξίες. Η ΕΕ επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και της Λευκορωσίας.

Καλωσορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη συγκρότηση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, οργάνου που συσπειρώνει την πλειοψηφία των κομμάτων και οργανώσεων που αντιτίθενται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάνοντας λόγο για ένα «θετικό βήμα» προς την επίλυση της κρίσης στη Συρία. Η ΕΕ επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και της Λευκορωσίας.

Στην ανακοίνωση που υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο χαιρετίζουν ιδιαίτερα την απόρριψη της βίας από το Συμβούλιο και τη δέσμευσή του στις δημοκρατικές αξίες.

«Η ΕΕ χαιρετίζει τις προσπάθειες του συριακού λαού να συγκροτήσει μια ενιαία πλατφόρμα [της αντιπολίτευσης] και καλεί τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο. Η σύσταση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου αποτελεί ένα θετικό βήμα» επισημαίνουν οι επικεφαλής διπλωματίας

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Σεπτεμβρίου και αποτελείται από όλα τα πολιτικά ρεύματα που αντιτάσσονται στον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Το συριακό καθεστώς ύψωσε τους τόνους την Κυριακή, προειδοποιώντας ότι θα λάβει μέτρα εναντίον των χωρών που θα αναγνωρίσουν το Συμβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε επίσης τη Δευτέρα τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και της Λευκορωσίας, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταστολής των κινημάτων της αντιπολίτευσης.

Οι ΥΠΕΞ των «27» αποφάσισαν προσθέσουν τα ονόματα 29 Ιρανών και 16 Λευκορώσων στους καταλόγους με τα πρόσωπα, στα οποία έχουν επιβληθεί πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την άφιξή του στη σύνοδο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κατήγγειλε «τον τρομακτικό απολογισμό του Ιράν σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το Μάρτιο, η ΕΕ είχε ήδη περιλάβει 32 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων Ιρανοί δικαστές και εισαγγελείς, στον κατάλογο των Ιρανών που δεν μπορούν να πάρουν άδεια εισόδου στην ΕΕ και τα περιουσιακά στοιχεία τους είναι παγωμένα λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Η ΕΕ επιβάλλει επίσης κυρώσεις στο Ιράν εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός του, για το οποίο η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι έχει στρατιωτική πτυχή, γεγονός που η Τεχεράνη παγίως διαψεύδει. Όμως οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν τη Δευτέρα αφορούν «αυστηρά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως δήλωσε διπλωμάτης.

Όσον αφορά τη Λευκορωσία, η ΕΕ ανανέωσε τις κυρώσεις της και τις επέκτεινε σε άλλα 16 στελέχη του καθεστώτος του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο που εμπλέκονται στην καταστολή της αντιπολίτευσης στο Μινσκ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τέσσερα πρόσωπα που είναι ύποπτα για ανάμειξη στην υπόθεση του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπελιάτσκι, ο οποίος είναι φυλακισμένος από τον Αύγουστο για φορολογική απάτη.

Ο Μπελιάτσκι, ο οποίος είναι πρόεδρος ενός από τα κύρια κινήματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, του Viasna, είναι επίσης αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH).

Με την απόφαση αυτή αυξάνονται σε σχεδόν 200 τα πρόσωπα στη Λευκορωσία που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024