Συγκρατημένες και προσεκτικές είναι οι δηλώσεις για την Ελλάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και των αξιωματούχων κατά την προσέλευσή τους στο συμβούλιο Eurogroup αποδεικνύοντας ότι η εποχή που αρκούσε απλώς η ανακοίνωση σκληρών μέτρων και καλών προθέσεων από την ελληνική κυβέρνηση, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, αφού το πρόβλημα συνήθως είναι η υλοποίησή τους, αλλά και προειδοποιώντας ότι η 6η δόση δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος τονίζει ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει όλα τα δύσκολα και απαραίτητα μέτρα, όμως όλα δείχνουν ότι τον περιμένει δύσκολο έργο, με αρκετούς να ζητούν άμεση ψήφιση των μέτρων, άλλους να τα κρίνουν ανεπαρκή, ενώ  η δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα τείνει να γίνει η μόνιμη στάση πολλών από τους εταίρους και άλλους να τα κρίνουν ανεπαρκή, προετοιμάζοντας ήδη το έδαφος για τα νέα μέτρα που θα απαιτηθούν.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Επιτρόπου Ολι Ρεν που μίλησε για σημαντικές αποφάσεις και μέτρα, τα οποία όμως πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την επίτευξη όλων των στόχων.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα επακόλουθα των νέων μέτρων, που ελήφθησαν από την Αθήνα για να ικανοποιήσει τους δανειστές της, θα πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω, αλλά χαιρέτισε τις «σημαντικές αποφάσεις».

«Η Ελλάδα έλαβε σημαντικές αποφάσεις αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι και χθες», υπογράμμισε ο Ρεν κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

«Οι ομάδες μας βρίσκονται στην Αθήνα, η αποστολή συνεχίζει το έργο της για την αξιολόγηση των μέτρων που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι είναι «σημαντικό η Ελλάδα να νομοθετήσει σχετικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση» κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου χθες, Κυριακή.

«Φαίνεται ότι η Ελλάδα πιθανώς να μην μπορέσει να εκπληρώσει τους προδιαγεγραμμένους για φέτος και το επόμενο έτος στόχους. Τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων», σημείωσε ο κ. Ρεν.

Πιο καθησυχαστικές οι δηλώσεις άλλης πηγής από τη ευρωζώνη που επισημαίνει ότι θα ήταν «πρόωρο» να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα αποκοπεί από τη διεθνή βοήθεια απλά επειδή δεν θα επιτύχει τους στόχους του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011, προβάλλοντας την άποψη ότι μπορεί επίσης η ύφεση να φταίει γι’ αυτό.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα, εξετάζουν ποιο αντίκτυπο είχε η οικονομική επιβράδυνση στην αδυναμία της Ελλάδας να επιτύχει το 2011 έλλειμμα 7,6% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), δήλωσε η πηγή.

Η πηγή – μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο – δήλωσε ότι θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει επιτύχει τις δεσμεύσεις τις για το 2011, αλλά έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της επόμενης χρονιάς.

Την αισιοδοξία, που εξέφραζε χθες (Κυριακή), ότι η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους όρους, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση του δανείου – αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η πιθανότητα εκταμίευσης μέσα στον Οκτώβριο «είναι σαφώς μεγαλύτερη» από την πιθανότητα να μην αποδεσμευτεί η δόση – φαίνεται να αναιρεί, με νέες δηλώσεις της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, με τις οποίες προειδοποιεί την Αθήνα πως οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα εκταμιεύσουν τη δόση, χωρίς συναίνεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Σε νέες δηλώσεις της στο φύλλο της εφημερίδας «Ντι Βελτ» που κυκλοφορεί αύριο Τρίτη (εξαιτίας της σημερινής αργίας της γερμανικής εθνικής γιορτής) η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών φέρεται να προειδοποιεί την Αθήνα ότι εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, αυτό σημαίνει πως δεν εκπληρώνονται οι όροι για την εκταμίευση της δόσης μέσα στον Οκτώβριο και πως δεν τηρήθηκαν από την ελληνική πλευρά οι όροι της συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν πληρώνουμε, αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ».

Ελπίδα ότι η πρόοδος της Ελλάδας θα αναγνωριστεί από την τρόικα εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν: «νομίζω ότι οι ελληνικές αρχές σημειώνουν σημαντική πρόοδο και ελπίζω ότι αυτό θα αποτυπωθεί στην τελική έκθεση της τρόικας».

Πιο θετικός ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup: «Ελπίζω ότι σήμερα ή τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε την απόφαση να αποδεσμεύσουμε την επόμενη δόση για την Ελλάδα».

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα των δημόσιων οικονομικών, καλώντας τις χώρες της ευρωζώνης να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για να μην επιτρέψουν να «πεθάνει θεραπευμένη η Ελλάδα».

Τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα «είναι εντελώς εξαιρετικά» δεδομένου ότι υπάρχει «μια πάντα παρούσα ύφεση», δήλωσε ο Ρέιντερς μιλώντας πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο Λουξεμβούργο.

«Το να πάνε πέρα από αυτό, δεν είναι αποδεκτό ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά, ούτε ακόμη σε οικονομικό επίπεδο: ο στόχος δεν είναι η Ελλάδα να πεθάνει θεραπευμένη, είναι να καταφέρουμε να την βοηθήσουμε πραγματικά», πρόσθεσε ο Ρέιντερς, ο οποίος ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει φέτος το στόχος της για το δημόσιο έλλειμμα, που προβλέπεται να ανέλθει στο 8,5% του ΑΕΠ αντί του 7,4% σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ιουνίου.

Θα πρέπει «από καιρού σε καιρό να λέμε σε ορισμένους από τους συναδέλφους μας ότι αντί να κοιτούν διαρκώς προς την Ελλάδα, πρέπει να κοιτάξουν προς τα εθνικά τους κοινοβούλια και να ψηφίσουν το κείμενο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο», τόνισε υπαινισσόμενος τη Σλοβακία, η οποία χρονοτριβεί για να ψηφίσει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Αν το κάνουμε αυτό, βοηθάμε την Ελλάδα και βοηθούμεθα και εμείς οι ίδιοι», τόνισε.

«Ελπίζω ότι σήμερα ή τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε την απόφαση να καταβάλουμε την συμπληρωματική δόση (βοήθειας) προς την Ελλάδα», των 8 δισ ευρώ που προέρχεται από το πρώτο σχέδιο στήριξης της χώρας.

«Οι Έλληνες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, εναπόκειται στις χώρες της ζώνης του ευρώ να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει και εκείνες να κάνουν τη δουλειά τους: να ψηφίσουν το κείμενο της συμφωνίας», σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο