Υπέρ των προωθούμενων ρυθμίσεων για τις αποδείξεις και την καταπολέμηση της φορδιαφυγής τάχθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο. Για το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο θα γίνει νέο Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

«Όποιος έχει ‘καθαρά’ εισοδήματα δεν θα πρέπει να φοβάται τίποτα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διευκρίνισε επίσης ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα φορολογηθούν οι αποταμιεύσεις των ελλήνων πολιτών».

Εξήγησε ακόμη πώς επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τη δήλωση των καταθέσεων, των ακινήτων και των άυλων περιουσιακών στοιχείων κάθε πολίτη, ώστε να είναι γνωστή η περιουσιακή κατάστασή του και το συνολικό εισόδημά του.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει αναδρομικός έλεγχος στις περιπτώσεις στις οποίες θα υπάρξουν αποκλίσεις περιουσιακών στοιχείων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε την επιλογή αυτή της κυβέρνησης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ως «τη μητέρα των μαχών».

Παπανδρέου: Βάση οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

Τέλος στα σενάρια που διακινούνται για το ελληνικό χρέος έβαλε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αυτές και μόνο αυτές, καθορίζουν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε».

«Πρέπει εμείς να είμαστε συνεπείς σε αυτό το πλαίσιο» συνέχισε, ενώ χαιρέτησε τη «γενναία», όπως τη χαρακτήρισε, στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για την ρύθμιση του τέλους στα ακίνητα.

«Μακάρι να έδειχναν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις την ίδια υπευθυνότητα» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται κανένας να εκμεταλλεύεται τον πόνο του λαού και να αναμοχλεύει πάθη.

«Και αυτοί κρίνονται. Κρίνονται από την ιστορία και κρίνονται και από τον ελληνικό λαό. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι, ανέξοδες κουβέντες και μαγικές λύσεις, δεν είναι αυτά τα οποία θα πάνε τη χώρα μπροστά. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία για να προχωρήσουμε το σχέδιο μας».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, το βράδυ της Τετάρτης υπό τον Ευ.Βενιζέλο, αναφέρθηκε από υπουργούς ότι υπάρχουν αξεπέραστα συνταγματικά προβλήματα, ειδικά για την εφαρμογή του μέτρου στο στενό δημόσιο τομέα, καθώς προσκρούει στις διατάξεις περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ