Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με τη μοιραία γερμανική δεκαετία του 1930 συγκρίνει το SPD τη λιτότητα στην Ελλάδα

Με τη μοιραία γερμανική δεκαετία του 1930 συγκρίνει το SPD τη λιτότητα στην Ελλάδα

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξάγεται στη γερμανική Βουλή η συζήτηση για τη διεύρυνση του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF. Η ψηφοφορία που βρίσκεται σε εξέλιξη θεωρείται κρίσιμο τεστ για την καγκελάριο Μέρκελ. Ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ κατηγόρησε την Μέρκελ ότι «απέτυχε να εξηγήσει στους πολίτες της Γερμανίας γιατί αυτό το νομοθέτημα είναι αναγκαίο». Παραλλήλισε δε τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα με τη φορολογία στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930 που οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξήχθη στη γερμανική Βουλή η συζήτηση για τη διεύρυνση του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε αντιμέτωπη με μία κρίσιμη μάχη για την πολιτική της επιβίωση, καθώς ενδεχόμενη υπερψήφιση του πακέτου με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης, λόγω πιιθανών διαρροών από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, θα προκαλούσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση της.

Η κ. Μέρκελ πρέπει να συγκεντρώσει το «μαγικό αριθμό» των 311 ψήφων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η κάτω βουλή (Bundestag) έχει συνολικά 620 βουλευτές. Αν περισσότεροι από 19 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού καταψηφίσουν, τότε η κ. Μέρκελ θα χρειαστεί τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν πει ότι θα ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο.

Συνολικά, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει 330 βουλευτές (237 από του Χριστιανοδημοκράτες και 93 από τους Φιλελευθέρους).

Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν σίγουρο ότι η γερμανική βουλή θα εγκρίνει τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης, καθώς και ότι θα υπάρξουν «παρασπονδίες».

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, 11 βουλευτές ψήφισαν την Τρίτη κατά και δύο απείχαν στην εσωκομματική δοκιμαστική ψηφοφορία των χριστιανικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, επιμένει στις «αρνητικές συνέπειες που θα έχει η διαρκής επιβάρυνση των Γερμανών φορολογουμένων» και σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου οτονίζει ότι δεν επιτρέπεται η Γερμανία να διακυβεύει τη δική της πιστοληπτική ικανότητα με τις συνεχείς διευρύνσεις του μηχανισμού στήριξης.

Την ίδια ώρα, άγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός των βουλευτών από το κόμμα των Φιλελευθέρων που θα καταψηφίσει το πακέτο, με τις σχετικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δυο ή τρεις βουλευτές.

Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, Κλέμενς Φουστ, λέει ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που οι Γερμανοί βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν για το ταμείο στήριξης, καθώς «το σημερινό πλαφόν (του EFSF) θα είναι άκυρο την ημέρα που οι αγορές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς την Ιταλία. Τότε θα υπάρξει νέα κατεπείγουσα παρέμβαση της ΕΚΤ και ασφαλώς θα έχει μερίδιο ευθύνης και η Γερμανία.»

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, εκφράζει αμφιβολίες γα το εάν ο διευρυμένος μηχανισμός θα επαρκέσει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

«Όποιος σήμερα υπόσχεται ότι αυτό θα είναι όλο, δεν είναι ειλικρινής», τονίζει ο κ. Σταϊνμάιερ, επιρρίπτοντας στην καγκελάριο Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε ότι «εξαπατούν τους ανθρώπους τους όταν υποστηρίζουν το αντίθετο».

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προσθέτει ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση λέει όλη την αλήθεια, καθώς μέχρι τώρα η καγκελάριος δεν τολμούσε να τα πει καθαρά και ξάστερα στο κόμμα της και στους Φιλελεύθερους».

Η Γερμανία θα είναι η 10η από τις 17 χώρες της ευρωζώνης που επικυρώνει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε, την Τετάρτη, την επέκταση των αρμοδιοτήτων και την αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης.

Η πορεία της συζήτησης

Ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ κατηγόρησε την Μέρκελ ότι «απέτυχε να εξηγήσει στους πολίτες της Γερμανίας γιατί αυτό το νομοθέτημα είναι αναγκαίο».

Ο Στάινμπρουκ, θεωρούμενος ως ο επικρατέστερος επόμενος υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, ήταν ο πρώτος ομιλητής της αντιπολίτευσης που πήρε το λόγο.

«Οι αντιφάσεις στην κυβέρνησή σας είναι προφανείς. Είναι ρωγμές που χάσκουν», είπε αναφερόμενος στην πιθανή καταψήφιση, από περίπου 20 από τους 330 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, του νομοθετήματος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου, εγγυώμενα την έγκρισή του.

«Ψηφίζουμε για αναγκαία μέτρα, αλλά δεν είναι επαρκή», είπε ο Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών. Κάλεσε να υπάρξει αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρηματαγορές και φόρος επί των συναλλαγών.

Ο ίδιος συνέκρινε το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα με τη φορολογία στη Γερμανία την δεκαετία του 1930 που οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, λέγοντας: «Αυτή η δίαιτα θα οδηγήσει τον ασθενή στο φορείο, δεν θα του επιτρέψει να ξανασταθεί στα πόδια του».

Η Γερμανία θα είναι η 10η από τις 17 χώρες της ευρωζώνης που επικυρώνει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε, την Τετάρτη, την επέκταση των αρμοδιοτήτων και την αύξηση των διαθεσίμων κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024