Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες» λέει ο Στρος-Καν

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες» λέει ο Στρος-Καν

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν τάχθηκε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη δικαστική του περιπέτεια στη Νέα Υόρκη, υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος» της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει και τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να αποδεχθούν τις απώλειες.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν τάχθηκε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη δικαστική του περιπέτεια στη Νέα Υόρκη, υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «δεν έχουν εκτιμήσει το εύρος» της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Στη συνέντευξη που στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, ο Ντομινίκ Στρος-Καν απάντησε στο ερώτημα εάν το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο: «Όχι, δεν θεωρώ ότι το ευρώ κινδυνεύει. Η κατάσταση όμως είναι πολύ σοβαρή».

«Μαζί με την οικολογική πρόκληση, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με αυτήν την κρίση είναι σίγουρα η πιο σοβαρή για τις κοινωνίες του σήμερα και για όλες τις ηλικίες. Εάν δεν αντιδράσουμε γρήγορα, σε 25 χρόνια η Ευρώπη θα είναι η γη της εγκατάλειψης με υψηλή ανεργία και εξαθλιωμένη κοινωνική πρόνοια. Επομένως, θα πρέπει να αντιδράσουμε τώρα» υπογράμμισε.
Ο Στρος-Καν ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη με την κρίση.
«Εκείνο που συνέβη», εξήγησε, «είναι ότι στο βάθος η κρίση του 2008 έδειξε ότι οι οικονομίες που θεωρούσαμε δυναμικές και κυρίαρχες, δηλαδή εκείνες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ευρώπης, δεν ήταν πλέον τόσο κυρίαρχες. Ότι είχαν υποστεί γάγγραινα από τα χρέη, ότι είχαν αποσταθεροποιηθεί από ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός ελέγχου, ότι δεν είχαν πλέον το μονοπώλιο της τεχνολογίας και επιπροσθέτως είχαν γερασμένες δημοκρατίες».

Στο ερώτημα εάν μπορούμε να αντιδράσουμε σήμερα και εάν το σχέδιο για την Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί επαρκές, ο Ντομινίκ Στρος Καν απάντησε: «Μπορούμε να αντιδράσουμε. Σε ότι δε αφορά στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης» τόνισε,
αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «δυσκολεύονται να ακολουθήσουν γιατί δεν θέλουν να δουν το μέγεθος του προβλήματος».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος, ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι «αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιδέα».

«Μπορούμε να πούμε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφ’ όσον είμαστε σε μια Ένωση θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Είναι η δημοσιονομική σύγκλιση όπως είχαμε την νομισματική σύγκλιση κατά τη δημιουργία του ευρώ. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση. Και αυτές τις απώλειες θα πρέπει να τις αποδεχθούμε» επισήμανε.

Κατά την άποψη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετοχή στις απώλειες θα έχουν τόσο τα κράτη όσο και οι τράπεζες.

Τόνισε ότι θα πρέπει να αναγνωρισθεί η σοβαρότητα της κατάστασης, αντί να μετατίθενται για αργότερα οι λύσεις.

«Οι κυβερνήσεις», είπε, «δεν λύνουν το πρόβλημα, το σπρώχνουν. Η χιονοστιβάδα όλο και μεγαλώνει και η ανάπτυξη όλο και απομακρύνεται».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν όλοι τους να αντιμετωπίσουν εκλογές που σίγουρα τους εμποδίζουν. Η πραγματικότητα όμως έχει άλλη διάσταση την οποία θα πρέπει να υπολογίσουν. Θα πρέπει να αποδεχθούν τις απώλειες τώρα, για να μπορέσουν να κάνουν επανεκκίνηση» υπογράμμισε.
«Στις 21 Ιουλίου είχαμε συνάντηση Κορυφής που πήγε καλά, σήμερα δύο μήνες μετά και τίποτα ακόμα δεν είναι σε ισχύ. Η Ελλάδα δεν έκανε αυτά που έπρεπε, οι Ευρωπαίοι δεν ήλεγξαν επαρκώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν λειτούργησαν αρκετά γρήγορα για να δώσουν λύση» πρόσθεσε.
«Το πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι κάνουν πολύ λίγα ή πολύ καθυστερημένα, ή και τα δύο μαζί: πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα» κατέληξε ο Στρος-Καν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024