Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι η χώρα του θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012, όπως είναι προγραμματισμένο, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Κάθε κίνηση που θα περιορίσει που θα περιορίσει την ελεύθερη νασιπλοΐα είναι πλήγμα κατά των κυριαχικών μας δικαιωμάτων» είπε επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απειλώντας επίσης με υπογραφή με την «ΤΔΒΚ» της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα.

«Αν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (στην Κύπρο) δεν ολοκληρωθούν και η ΕΕ δώσει την εκ περιτροπής προεδρία στη νότια Κύπρο, τότε η πραγματική κρίση θα είναι μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», μετέδωσε το Ανατολή επικαλούμενο δηλώσεις του Αταλάι στο τουρκοκυπριακό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο Bayrak κατά την ολοκλήρωση μιας επίσκεψής του στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

«Γιατί τότε θα παγώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Κάνουμε την ανακοίνωση αυτή, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταλήξει στην απόφαση αυτή» πρόσθεσε ο Αταλάι.

Μιλώντας την Κυριακή στο CNN Turk, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι χώρος όπου μπορεί να στριμωχθεί η Τουρκία. Ως κράτος με τις μεγαλύτερες ακτές, δεν θα επιτρέψουμε τη στάση ορισμένων χωρών να θεωρούν ότι στα διεθνή ύδατα ισχύει ο δικός τους λόγος», σημειώνοντας ότι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας σχετίζονται με μία περιοχή από τη διώρυγα του Σουέζ μέχρι τον Ινδικό ωκεανό.

«Κάθε κίνηση που θα περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, είναι πλήγμα και εναντίον των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο καθένας να έχει υπόψη του τα χωρικά του ύδατα. Δεν μπορούν να κάνουν μονομερείς επεμβάσεις σε χώρους, πέραν των χωρικών υδάτων».

Όσο για τις έρευνες της Κύπρου, ο Νταβέτογλου ανέφερε «δύο σενάρια. Η Κύπρος ή θα γίνει ενιαίο κράτος που σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα περιμένουν να υπάρξει λύση και να αξιοποιήσουν από κοινού ό,τι τους ανήκει, ή οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να πουν το εξής: Η περιοχή αυτή μου ανήκει και κάνω ό,τι θέλω. Τότε όμως ανήκει στην ΤΔΒΚ μία άλλη περιοχή κι αυτό μας οδηγεί στη λογική των δύο κρατών. Εάν είναι έτσι, τότε κι εμείς υπογράφουμε με την ΤΔΒΚ τη συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας, με αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η απόσταση των δύο κρατών».

«Εμείς επιθυμούμε, η ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Αλλά εάν κάποιοι λένε ότι οι περιοχές αυτές είναι η αυλή μας και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, τότε κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να προβούμε σε βήματα που θα δείξουν ότι αυτό δεν είναι σωστό» είπε ο Τούρκος υπουργός.

«Εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιμείνει, τότε θα υπογραφεί η συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων. Είθε η ελληνοκυπριακή διοίκηση, αντί να προκαλεί, να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μαζί μία δίκαιη ειρήνη» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια που διατυπώνονται ότι «έχει χρεοκοπήσει η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων της Άγκυρας» ο Νταβούτογλου εκτίμησε ότι η πολιτική αυτή ήταν σωστή, και τόνισε ότι αυτό στο οποίο αποσκοπούσε η Άγκυρα ήταν «η αλλαγή της αντίληψης και της εικόνας της Τουρκίας» για να σημειώσει ότι «έχουν εκπληρωθεί όλοι οι στόχοι που αποσκοπούσαμε, καθώς αναπτύσσαμε τον όρο αυτό».

«Εμείς πραγματοποιήσαμε τον στόχο περί μηδενικών προβλημάτων, όχι με τα καθεστώτα, αλλά με τους λαούς» είπε ο Τούρκος υπουργός και τόνισε ότι «υπήρξε ένα μεγάλο βήμα εξωτερικής πολιτικής και τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να φθαρεί ένα από τα βασικά στοιχεία του βήματος αυτού. Δεν έχει απενεργοποιηθεί η έννοια των μηδενικών προβλημάτων, εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων που υπάρχουν τώρα σε μερικές χώρες. Είναι ενεργή στη βάση των λαών και θα συνεχιστεί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters