Επικίνδυνα εκρηκτικά βρίσκονταν εδώ και έξι χρόνια στην Ελλάδα
Στις Ένοπλες Δυνάμεις θα διατεθούν τα 25 κοντέινερ γεμάτα με εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί πριν από έξι χρόνια από το πλοίο «Baltic Sky». Το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραδέχεται ότι ήρθε αντιμέτωπο με σοβαρά λάθη και παραλήψεις που είχαν διαμορφώσει μια «"εκρηκτική" κατάσταση για το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των περιοχών που είχαν αποθηκευτεί τα εκρηκτικά».
Στις Ένοπλες Δυνάμεις θα διατεθούν τα 25 κοντέινερ γεμάτα με εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί πριν από έξι χρόνια από το πλοίο «Baltic Sky». Το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραδέχεται ότι ήρθε αντιμέτωπο με σοβαρά λάθη και παραλήψεις που είχαν διαμορφώσει μια «”εκρηκτική” κατάσταση για το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των περιοχών που είχαν αποθηκευτεί τα εκρηκτικά».
Η πρόσφατη τραγωδία στην Κύπρο κατέστησε επιτακτική την ανάγκη της επίλυσης του ζητήματος.
Τα κοντέινερ που περιείχαν τόνους εκρηκτικών βρίσκονταν αποθηκευμένα σε τρεις περιοχές. Η μεγαλύτερη ποσότητα βρίσκεται στο Λαύριο, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έλαβαν την απόφαση της διάθεσής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό γιατί τα εκρηκτικά βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση και η καταστροφή τους θα στοίχιζε αρκετά χρήματα.
Να σημειωθεί ότι για την χρήση των εκρηκτικών από τις Ένοπλες Δυνάμεις απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία, μιας και υπήρχε δικαστική απόφαση για την άμεση καταστροφή τους.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι αρχικά εξασφαλίστηκε η εφαρμογή και η τήρηση μέτρων ασφαλείας, ενώ στη συνέχεια διενεργήθηκαν έλεγχοι και δοκιμές των εκρηκτικών από εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτές οι δοκιμές κατέληξαν ότι τα υλικά είναι αξιοποιήσιμα και κατάλληλα για χρήση.
Τελικά, το υπουργείο αποφάσισε να διατεθούν τα εκρηκτικά στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην ανακοίνωσή της, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την για αδράνεια, αναβλητικότητα και διστακτικότητα στο ζήτημα των εκρηκτικών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ξέρω τι θα κάνεις το βράδυ: Η συνήθεια για ένα καλύτερο πρωινό
- ΠΑΣΟΚ: Κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο – Μηνύματα Ανδρουλάκη στο εσωτερικό και ανακοίνωση «κυβερνητικής ομάδας»
- Συνταγή: Αραβική με κοτόπουλο και σως γιαουρτιού
- Ανοιχτή πληγή για το Μαξίμου οι υποκλοπές – Μπαίνουν στην εξίσωση για πρόωρες εκλογές
- Μαρούσι: Άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα της Περιφέρειας
- Ανεβαίνει η θερμοκρασία, συννεφιά και βροχές στα ορεινά
- Πανελλαδικές 2026: Σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΓΕΛ
- Η άσκηση pilates που αλλάζει τα πάντα σε δύο λεπτά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-rachel-claire-5531048-315x220.jpg)











































![CNN: Η φωτιά στο αεροπλανοφόρο Gerald Ford ήταν πολύ πιο σοβαρή από όσο άφησαν να εννοηθεί [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/photo-collage.png-315x220.png)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442