Διορία μέχρι το Σάββατο έδωσε η ηγεσία των εξεγερμένων στη Λιβύη στις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι να παραδοθούν, διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα έρθουν αντιμέτωποι με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Παράλληλα, οι πρώτες εκτιμήσεις για το συνολικό αριθμό των θυμάτων  στη χώρα από την αρχή της εξέγερσης δείχνουν πως η Λιβύη έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα, με τους αντικαθεστωτικούς να εκτιμούν πως οι νεκροί φτάνουν τους 50.000.

Το τελεσίγραφο των τεσσάρων ημερών στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι το έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC), Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, σημειώνοντας ότι αφορά τις δυνάμεις του Καντάφι που βρίσκονται στη Σύρτη και σε άλλες πόλεις.

Ο επικεφαλής του NTC δήλωσε ότι εάν υπάρχουν ειρηνικές ενδείξεις για την επίλυση του ζητήματος μέχρι το Σάββατο, οι εξεγερμένοι θα επιλύσουν το ζήτημα με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Δεν θέλουμε να το κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε παραπάνω» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Αμπντούλ Τζαλίλ κάλεσε τους κατοίκους της Σύρτης να συνεργαστούν με τους εξεγερμένους.

«Η τελική μάχη επίκειται» δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των εξεγερμένων, Άχμεντ Όμαρ Μπάνι. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία πρόταση για ειρηνική παράδοση. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι στρατιωτικά για τη μάχη που θα θέσει τέλος στη σύγκρουση» δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπάνι σε συνέντευξη Τύπου.

«Είμαστε έκπληκτοι για το ότι οι κάτοικοι της Σύρτης εξακολουθούν να αρνούνται τις ειρηνικές προτάσεις μας για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και από τις δύο πλευρές» πρόσθεσε.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της είδησης ότι η οικογένεια του Μουαμάρ Καντάφι έχει καταφύγει στην Αλγερία. Δεν είναι γνωστό που βρίσκεται ο ίδιος ο Λίβυος συνταγματάρχης.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν στρέψει την προσοχή τους στη γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, τη Σύρτη, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συμμαχίας, συνταγματάρχη Ρολάντ Λαβουά, το ΝΑΤΟ έχει πληροφορίες ότι υπάρχουν συνομιλίες ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και δυνάμεις του Καντάφι, τις οποίες χαρακτήρισε «θετικές».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Συμμαχία δεν διαθέτει πληροφορίες για την τύχη του Χαμίς Καντάφι, γιου του Μουαμάρ Καντάφι, τον οποίο οι φήμες θέλουν νεκρό.

«Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί και φήμες για τον Χαμίς. Δεν γνωρίζουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Ο Χαμίς έχει ήδη «αναστηθεί» δύο φορές από το ξεκινήμα της εξέγερσης, διαψεύδοντας με δημόσιες εμφανίσεις του αναφορές των αντικαθεστωτικών που τον ήθελαν να έχει τραυματιστεί θανάσιμα.

Στη Σέμπχα ο Καντάφι;

Ο Λίβυος συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι φέρεται να εγκατέλειψε την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τις τελευταίες ημέρες και να πήγε στη νότια πόλη Σέμπχα, στην έρημο, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενο έναν 17χρονο σωματοφύλακα του
γιου του, Χαμίς.

Σύμφωνα με το Sky News, ο μη κατονομαζόμενος συλληφθείς σωματοφύλακας είπε πως ο Καντάφι είχε μια συνάντηση με τον Χαμίς τα ξημερώματα της Παρασκευής σε κτίριο στην Τρίπολη που δεχόταν σφοδρά πυρά από τους αντικανταφικούς.

Ο Καντάφι είχε φθάσει με μια λιμουζίνα και αργότερα στη συνάντηση προσήλθε η κόρη του Αΐσα. «Είχαν μια πολύ σύντομη συνάντηση» είπε ο νεαρός σωματοφύλακας.

«Άλλαξαν αυτοκίνητα, μπήκαν σε Land Cruiser κι έφυγαν. Μίλησε σε έναν αξιωματικό άμεσα συνεργαζόμενο με τον Καντάφι (που είπε) «πάνε στη Σέμπχα»» μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας